Presedintele Consiliului National al PSD, Adrian Nastase, a declarat joi ca intrarea PSD intr-o formula de guvernare cu PD-L, in care PD-L ar avea seful statului, premierul, serviciile de informatii si procurorii DNA, ar implica riscul pierderii propriei identitati si "topirea" in cadrul "partidului-stat". "Intrarea intr-o formula de guvernare cu PD-L, in care PD-L ar avea si seful statutului, si premierul, si serviciile de informatii, si procurorii de la DNA in mod direct, in acel moment PSD ar avea o soarta foarte dificila, o situatie dificila in a-si mentine identitatea si ar risca sa se topeasca pana la urma in formula partidului-stat, a partidului care ar prelua si oamenii si substanta si energia acestui partid", a subliniat Nastase.
El a aratat ca "alti" colegi din PSD privesc lucrurile pe termen scurt, dar a accentuat ca responsabilitatea PSD este de a gasi solutii pe termen lung. "Sunt preocupat ca PSD sa nu intre sub umbrela cuiva care ar putea sa-l distruga si sa-l transforme intr-o forta aservita unor scopuri marunte personale", a adaugat Nastase.
Si presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, arata, intr-o postare pe blogul personal, ca sustine in primul rand o discutie cu PNL-ul si o combinatie posibila, pentru ca altminteri, o combinatie cu PD-L inseamna subordonarea partidelor vointei lui Traian Basescu.
Ion Iliescu mentioneaza, pe blog, ca a prezidat, miercuri, sedinta Grupului senatorial PSD, inca in functie si ca a participat la sedinta Biroului PSD, organizata la Palatul Parlamentului.
Referitor la politica de aliante post-electorale, Iliescu arata ca "doreste ca social-democratii sa intre la guvernare cu PNL, sau sa ramana in opozitie"."Eu sustin, in primul rand, o discutie cu PNL-ul si o combinatie posibila, pentru ca altminteri, o combinatie cu PD-L inseamna subordonarea partidelor vointei lui Basescu", spune Iliescu.
Vicepresedintele PSD Victor Ponta a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, ca nu va vota in Parlament niciun fel de guvern care va avea componenta liberala in structura sa si ca dupa votul din 30 noiembrie PSD si PD-L sunt indreptatite sa se considere castigatoare ale alegerilor.
Victor Ponta, ales deputat in colegiul 6 din Targu-Jiu, a declarat, intr-o conferinta de presa la Targu Jiu, ca PNL a viciat tot ceea ce era un proces politic normal in perioada in care s-a aflat la guvernare si ca din aceasta cauza,el nu va sustine niciodata mentinerea liberalilor la putere. "Guvernarea de dreapta e rea, iar eu, asa cum nu am sustinut Guvernul Tariceanu 2, nu voi fi nici acum partizan al unui guvern liberal. In plus, liberalii sunt parteneri total neloiali, inclusiv la nivel de judet, unde nu reprezinta mare lucru pentru ca nu au fost votati de multa lume", a spus vicepresedintele PSD.
El considera ca liberalii vor avea timp in opozitie sa infiinteze noi companii nationale si sa privatizeze diferite sectoare, asa cum si-au dorit in cei patru ani de guvernare, in timp ce PSD si PD-L se pot considera castigatoare ale acestor alegeri. "PSD are dreptul sa fie la guvernare si in mod sigur vom fi, chiar daca nu singuri. PD-L are si el dreptul sa se considere castigator pentru ca are numarul cel mai mare de mandate. PSD nu va fi singur la guvernare si mai mult ca sigur nu vom avea noi toate mandatele de ministri, dar oricum nu se va discuta prea curand despre portofolii", a raspuns Ponta atunci cand a fost intrebat daca isi mentine in continuare optiunea pentru a ocupa un posibil post de conducere la Ministerul Justitiei.
Deputatul a precizat ca el este in continuare vicepresedinte al PSD pe probleme de justitie si, in consecinta, nu exclude o astfel de posibilitate.