Municipalitatea intentioneaza sa elimine constructiile provizorii de pe bulevardul Raului in cel mult un an, invocand pericolul de surpare a canalului colector. Chiriasii, fie ei de buna credinta, care nu si le dezafecteaza singuri risca un asalt al taietorilor de fier.
Un atelier de reparatii auto de pe bulevardul Raului a fost dezasamblat ieri de angajatii Primariei Craiova, desi proprietarul contestase la Tribunalul Dolj dispozitia de demolare. Functionarii care au executat ordinul primarului Solomon au aratat ca SC Reparatii Vlad Serv SNC nu mai avea contract de inchiriere cu municipalitatea de aproape un an si ca patronul firmei, Ion Vlad, a fost somat in mai multe randuri sa-si dezafecteze constructia provizorie. Ion Vlad sustine insa ca este un abuz din partea autoritatilor locale, intrucat el a atacat in instanta dispozitia primarului, astfel ca acesta nu ar trebui sa se amestece in mica sa afacere pana cand justitia nu va da un verdict. "Primaria a refuzat prelungirea contractului, fara nici un temei, iar acum vine sa darame constructia in baza unui act pentru care urmeaza sa ne judecam. Nu inteleg de ce, atata timp cat am autorizatie de constructie si le-am demonstrat ca dosarul se afla pe rolul instantei, ei continua sa puna in aplicare acea dispozitie", a afirmat Ion Vlad. Inspectorii primariei se disculpa, spunand ca patronul a fost instiintat mai demult sa elibereze terenul. "Este una dintre firmele de pe bulevardul Raului, fara contract de inchiriere a terenului de aproape un an. Noi l-am instiintat pe domnul Vlad sa-si ridice atelierul si l-am anuntat ca a fost emisa decizia de demolare, inca din 25 mai. Nu ne-a ascultat si iata unde s-a ajuns", a declarat Cornel Licut, inspector al Serviciului disciplina in constructii. Juristii primariei se apara, la randul lor, declarand ca asteapta o hotarare judecatoreasca de suspendare a demolarii. "In cazul deciziilor de autoritate publica, simpla contestare nu impiedica executarea respectivului act administrativ. Numai o hotarare a instantei sau o ordonanta prezidentiala de suspendare a executarii poate impiedica ducerea la indeplinire a actului. In cazurile de pe bulevardul Raului, primaria a notificat tuturor societatilor ca nu se vor mai prelungi contractele de inchiriere", a declarat Octavian Mateescu, consilier juridic al primariei. El a mai spus ca, daca reclamantul castiga procesul, judecatorii vor decide si asupra revenirii la situatia de dinaintea indeplinirii dispozitiei de demolare.
Si spalatoriile vor fi "curatate"
Spalatoriile si atelierele de pe bulevardul Raului din Craiova vor disparea in cel mult un an, potrivit aprecierilor unor specialisti ai municipalitatii. Ei au inceput de ieri campania de desfiintare a constructiilor provizorii din tronsonul cuprins intre strada Brestei si bulevardul Stirbei Voda, unde se afla mai multe puncte de lucru ale unor firme carora primaria nu le-a reinnoit contractele de inchiriere, tocmai in ideea de a-i determina pe micii intreprinzatori sa paraseasca zona. Administratia invoca gradul de degradare a drumului si pericolul ca infrastructura canalului colector sa cedeze din cauza vehiculelor care stationeaza zilnic pentru o spalare, pentru reglarea unghiurilor ori pentru vulcanizari.
"Contractele lor de inchiriere au perioada de valabilitate de un an. Fiind domeniu public, primaria are dreptul sa nu mai prelungeasca aceste contracte dupa expirarea lor, lucru care s-a si intamplat in multe dintre cazurile de pe bulevardul Raului", a declarat Georghe Daici, seful Serviciului disciplina in constructii.
Daca vrea sa renunte la contract, administratia ii anunta pe chiriasi inainte de expirarea perioadei de inchiriere, printr-o notificare, in care li se pune in vedere ca trebuie sa-si ridice constructiile. Daca ei nu se conformeaza, edilii trec la somatii si, in final, la demolare. Functionarii de la Biroul contracte economice au confirmat ca patru societati isi desfasoara inca activitatea in zona mentionata fara forme legale, alte doua vor ramane fara contract in cateva luni, restul de 13, care au beneficiat de perioade mai lungi de inchiriere, de pana la trei ani, nemaiavand decat cel mult un an de functionare in legalitate pe bulevardul Raului. Inspectorii de la disciplina in constructii au recunoscut, la randul lor, ca mai exista dispozitii de demolare, prima la rand fiind o spalatorie.