Mircea Geoana a incercat sa impuna infiintarea functiei de presedinte executiv, prin modificarea ad-hoc a statutului. Aceasta propunere a fost formulata de catre presedintele PSD Iasi, Gheorghe Nichita, un membru al gruparii Geoana. Infiintarea functiei a fost adusa in discutie dupa ce s-a aflat, pe surse, ca Mircea Geoana i-a oferit din nou lui Cristian Diaconescu calitatea de numar 2 in partid in echipa sa. Propunerea a fost insa respinsa, dupa ce Victor Ponta si Adrian Nastase s-au opus vehement de la microfon.
Adversarii lui Mircea Geoana au contraatacat la fiecare propunere venita din partea gruparii actualului presedinte. Ion Iliescu, Adrian Nastase, Cristian Diaconescu si Victor Ponta s-au afisat impreuna, intr-un grup distinct format intr-un colt al salii, sussotind indelung in timpul sedintei.
Iliescu a tinut sa puncteze si de la microfon opozitia sa fata de propunerile venite din partea lui Mircea Geoana sau a lui Marian Vanghelie. Presedintele de onoare al PSD a calificat drept nestatutara suspendarea din partid a primarului de la Voluntari, Florentin Pandele, la ordinul lui Vanghelie. Pandele a venit la Congres decis sa provoace scandal, avand in vedere ca sedinta este transmisa in direct la televiziunile de stiri.
Radu Mazare l-a ridiculizat pe Cristian Diaconescu, intrerupandu-i discursul printr-o intreventie care a provocat hohotele salii, si si-a anuntat alipirea la gruparea Ponta. Astfel, acesta a obtinut voturile filialei Constanta, despre care se stia ca vor intra in contul lui lui Miron Mitrea.
Victor Ponta a tinut sa ii maguleasca in timpul discursului sau pe Adrian Nastase si pe Ion Iliescu, anticipand un discurs iliescian care sa directioneze voturile delegatilor catre el.
Marian Vanghelie a fost marginalizat pe cat posibil de catre colegii sai. Mircea Geoana a tinut sa se delimiteze clar de el refuzand sa ii dea cuvantul in timpul conflictului cu Florentin Pandele. De asemenea, in sala au fost distribuite caricaturi cu Vanghelie, desi nici acesta nu a neglijat sa isi asigure "spatele" plasand in sala, strategic, grupuri de sustinatori foarte zgomotosi, instruiti sa ii aplaude pe favoritii sai sau sa ii huiduie pe adversari.