Autoritatile doljene au depus coroane la Monumentul Eroilor, cu ocazia implinirii a 67 de ani de la eliberarea Romaniei de sub ocupatia nazista
Festivitatile dedicate Zilelor Craiovei au debutat ieri cu ceremonialul militar-religios dedicat Zilei Armatei Romane si organizat, ca in fiecare an, la Monumentul Eroilor din cimitirul Sineasca. Au luat parte reprezentanti ai administratiei publice judetene si locale, ai institutiilor craiovene, partidelor politice, veteranilor de razboi, dar si cadre militare in rezerva si retragere. Dupa slujba de pomenire a eroilor neamului, reprezentantii autoritatilor au marcat prin discursurile lor solemnitatea momentului.

"O viata de erou nu se cumpara"

"Pe 25 octombrie 1944, armata romana elibera ultima localitate romaneasca de sub ocupatia nazista. Eliberarea intregului teritoriu national s-a obtinut prin lupta eroica a circa 525.000 de militari romani, angajati nemijlocit in lupta intre 23 august si 25 octombrie 1944. Dintre acestia, peste 58.000 au fost ucisi sau raniti in lupta. Cu ocazia Zilei Armatei Romane, se cuvine ca tuturor eroilor neamului si veteranilor de razboi care au indurat gloantele si vitregia razboiului, celor care si-au dat viata pentru libertatea, unitatea si integritatea Romaniei sa le aducem un calduros si pios omagiu si sa le transmitem peste timp gandul de recunostinta vesnica", a spus prefectul de Dolj, Nicolae Giugea.
In discursul sau, primarul Craiovei a vorbit despre eroismul soldatilor craioveni, cazuti in lupta in teatrele internationale de operatiuni, sub egida ONU si NATO.
"Ce ramane in urma unui militar cazut la datorie? Gloria eterna si onorurile militare? Nu. Solda stransa cu pretul sangelui si ramasa familiei indurerate? Nu. O viata de erou nu se cumpara, asa cum un erou nu se plange! Un erou se cinsteste, iar noi avem datoria de a face asta nu numai la ceremonii! Anul acesta, Ziua Armatei Romane coincide cu debutul celei de-a XV-a editii a Zilelor Municipiului Craiova. La multi ani, ostasi viteji ai Craiovei! Curajul si spiritul vostru de sacrificiu reprezinta demnitatea noastra de astazi si de maine!", a rostit Antonie Solomon.

Flori si politicieni

Dupa cuvantari a urmat momentul depunerii coroanelor de flori la Monumentul Eroilor. Desi era prezent la manifestari, viceprimarul Marinica Dinca a lipsit din delegatia Primariei Craiova, in fruntea careia au stat alaturi doar primarul Solomon si viceprimarul Teodor Sas. Dinca a facut, in schimb, parte din delegatia Consiliului Local Craiova si a PDL, in ambele situatii standu-i alaturi si Sas.
O alta prezenta notabila a fost a lui Sorin Iordache, fost viceprimar al Craiovei, care si-a dat demisia din consiliul local dupa ce a fost exclus din PSD. In prezent director comercial la Regia de Termoficare Craiova, Iordache s-a aflat in primul rand al numeroasei delegatii a UNPR care a depus ieri o coroana de flori la Monumentul Eroilor.
Ceremonia s-a incheiat cu defilarea Garzii de Onoare - formata dintr-un detasament al Batalionului 20 Infanterie "Scorpionii Negri" - si a fanfarei militare.