Comisia juridica a Senatului a modificat ieri titlul Ordonantei privind accesul la propriul dosar de Securitate, ceea ce face ca legea sa nu mai vizeze deconspirarea tuturor organelor ce au apartinut politiei politice comuniste, ci numai Securitatea. Astfel, CNSAS se vede pusa in situatia de a nu mai avea acces legal la arhivele Militiei si Justitiei.
In urma amendamentului propus de peremistii Valentin Dinescu si Gheorghe Funar, senatorii din Comisia juridica au modificat titlul Ordonantei de Guvern privind accesul la propriul dosar si deconspirarea politiei politice comuniste, transformand-o in "legea privind accesul la propriul dosar si deconspirarea Securitatii ca politie politica comunista". Reactia presedintelui CNSAS, Claudiu Secasiu (foto), prezent la dezbateri, nu a intarziat sa apara: "Nu pot fi de acord cu o limitare doar la Securitate". Acesta a tinut sa precizeze ca "filosofia care a stat la baza ordonantei era mai buna cuprindere a institutiilor represive care au exercitat teroare asupra populatiei" si ca, desi Securitatea a fost in mod sigur cel mai important instrument represiv al politiei politice comuniste, nu trebuie uitate nici celelalte, respectiv Militia si Justitia.

Revolutionarii vor fi verificati de CNSAS

Printr-un amendament la ordonanta propus de Claudiu Secasiu, votat in unanimitate, toate persoanele care detin certificate de revolutionar sau de luptator anticomunist vor fi verificate de CNSAS. "CNSAS nu are nimic cu persoanele care au suferit", a precizat Secasiu, sustinand ca "este vorba despre o verificare normala a celor care detin certificate de revolutionar sau de luptator in rezistenta anticomunista si beneficiaza de anumite drepturi". Cazimir Ionescu, la randul sau membru al Colegiului CNSAS, dar si revolutionar, nu a exclus posibilitatea ca ar putea exista "o anumita categorie" de revolutionari sau de luptatori anticomunisti care sa nu merite sa beneficieze de drepturile aferente titlurilor pe care si le aroga. Acesta a facut trimitere directa la ofiterii Securitatii, care in decembrie 1989 "s-au mascat brusc in revolutionari".

ßi profesorii ar putea fi verificati

Comisia juridica a Senatului a votat un amendament la Ordonanta referitoare la deconspirarea politiei politice, cu ajutorul caruia orice universitate acreditata de stat se va putea adresa CNSAS in scopul verificarii profesorilor ce le pastoresc institu-tiile de invatamant. "Orice acces la informatii este un lucru bun", a declarat Claudiu Secasiu, propunandu-le senatorilor un alt amendament la proiectul de lege, prin care toti membrii Colegiului CNSAS sa fie verificati in privinta relatiei lor cu organele represive ale politiei politice. "Cu cat exista mai multe categorii de persoane sau de institutii care beneficiaza de acest drept, de a fi informate asupra relatiilor cu politia politica comunista, cu atat cred ca si societatea se va insanatosi mai repede", a conchis presedintele CNSAS.