Presedintele Traian Basescu a declarat, la intalnirea de ieri cu reprezentantii societatii civile, ca votul uninominal va trebui explicat "din judet in judet", pentru ca sunt sanse minime ca mass-media sa promoveze acest sistem de vot, precizand ca el va fi unul dintre cei care vor informa populatia. Camerele reunite ale Parlamentului vor dezbate, joi, scrisoarea presedintelui Basescu privind declansarea procedurii pentru organizarea referendumului pentru introducerea votului uninominal la alegerile parlamentare.
"Sunt sanse minime sa se promoveze solutia (votului uninominal - n.r.) pe mass-media. Va trebui facut apostolat, trebuie explicat din judet in judet", a afirmat Basescu. El a adaugat ca "exista interesul ca votul uninominal sa nu se faca, indiferent de ce spun partidele".
Intrebat cine va informa, in aceste conditii, populatia despre votul uninominal, seful statului a raspuns: "Pai, eu voi fi unul dintre aceia si contez si pe societatea civila".
Reprezentantul Institutului pentru Politici Publice i-a spus presedintelui ca populatia nu stie exact ce inseamna vot uninominal, sustinand ca termenul "uninominal" nu exista in dictionar si ca ar trebui sa fie folosite in intrebarea de la referendum sintagmele "sistem proportional", "sistem majoritar" sau "sistem mixt".
Presedintele a replicat ca, desi acest cuvant nu exista, poate, in dictionar, populatia stie despre ce este vorba. "Va propun sa mergem in Piata Obor si sa intrebam oamenii ce aleg, vot uninominal sau sistem proportional sau mixt. Vor spune ca vor vot uninominal", a spus Basescu. Basescu a apreciat ca "uninominal" este "un neologism adoptat de populatie".
Pe de alta parte, Cristian Parvulescu, reprezentant al Asociatiei Pro-Democratia, a aratat ca "uninominal" este in dictionar.
La intalnirea de la Cotroceni au participat, intre altii, Cristian Parvulescu (Asociatia Pro-Democratia), Victor Alistar (Transparency International), Ioana Avadani (Centrul pentru Jurnalism Independent), Andrei Oisteanu (Grupul pentru Dialog Social), Radu Nicosevici (Academia de Advocacy).
Geoana vede o manevra
Mircea Geoana l-a atacat "electoral" pe presedintele Traian Basescu ca fiind principalul agent electoral al PD, el acuzandu-l pe seful statului ca foloseste "diversiunea" privind votul uninominal pentru a face campanie electorala democratilor.
"Este tot mai clar ca presedintele Traian Basescu foloseste aceasta diversiune, legand referendumul pentru votul uninominal de campania pe care doreste sa o faca, ca principal agent electoral, in favoarea PD. Este evident ca presedintele Traian Basescu nu crede la modul sincer in votul uninominal si doreste sa aiba un pretext ca sa faca campanie in toata tara pentru cei de la PD", a precizat Geoana.
Liderul social-democrat a aratat ca pozitia PSD vizeaza obligatia Parlamentului de a trece o lege privind introducerea votului uninominal, dincolo de referendumul anuntat de presedintele Traian Basescu.