Premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat ca va cere partidelor din Coalitie sa inceapa procedurile interne de dizolvare a Parlamentului, in conditiile in care alegerile anticipate vor fi organizate conform procedurilor constitutionale, dupa demisii si investiri succesive pentru formarea Guvernului
"Odata demisia noastra depusa, va trebui sa ne prezentam din nou in Parlament, dupa investiri succesive facute de presedinte pentru formarea Guvernului, conform procedurilor constitutionale", a spus Tariceanu, precizind ca s-a consultat cu liderii tururor partidelor din Coalitiei asupra alegerilor anticipate si ca Alianta isi va desfasura activitatea conform formulei actuale. El a anuntat ca actualul Executiv trebuie sa-si incheie misiunea, pentru angajarea procedurilor necesare declansarii alegerilor anticipate, urmind sa-l anunte pe presedintele Traian Basescu in legatura cu aceasta decizie in cursul serii. Declansarea alegerilor anticipate se poate realiza, potrivit Constitutiei, dupa demiterea sau demisia actualului Guvern, respingerea succesiv in Parlament a doua noi propuneri de Guvern, urmata de dizolvarea Legislativului de catre seful statului. El a precizat ca programul si calendarul alegerilor anticipate urmeaza sa fie stabilite in zilele urmatoare, pe baza consultarilor din cadrul Coalitiei. "Astept ca partidele membre ale Coalitiei sa ia act de decizia mea si sa o sustina, pentru o solutie politica ce va permite Romaniei sa continue reforma justitiei si sa-si respecte in continuare, in aceasta perioada, angajamentele asumate in relatia cu Uniunea Europeana. La alegerile anticipate, contez pe sprijinul actualei majoritati", a afirmat premierul.

El a evitat sa precizeze daca va accepta sa fie numit de doua ori premier interimar, in cadrul procedurii de declansare a alegerilor anticipate, aratind ca este prematur sa raspunda la o astfel de intrebare. In privinta efectelor alegerilor anticipate asupra procesului de integrare europeana a Romaniei, premierul a aratat ca aderarea la UE nu mai depinde de anticipate, in conditiile in care reforma justitiei - conditie esentiala pentru integrare - este deja blocata de decizia Curtii Constitutionale privind respingerea unor articole din legile propuse in domeniu.

Cauza: hotaririle Curtii Constitutionale

Decizia privind alegerile anticipate a fost impusa de hotarirea Curtii Constitutionale de a respinge o serie de articole din legile privind reforma justitiei, un act prin care se incearca mentinerea privilegiilor existente in sistem de catre o structura dominata de fosta putere. "Suntem in fata unei situatii politice in care Curtea Constitutionala amputeaza in mod esential continutul legilor privind reforma justitiei si, practic, impiedica actualul Guvern, care a primit increderea Parlamentului, sa continue procesul de reforma, conform angajamentelor asumate in relatia cu UE. Cu procesul de reforma blocat, nu avem nici o sansa sa obtinem un raport favorabil din partea Comisiei Europene", a spus Tariceanu. In opinia premierului, decizia Curtii Constitutionale, care a pus atit Guvernul, cit si Parlamentul intr-o situatie fara precedent, impune o singura solutie, respectiv decizia politica privind demisia membrilor Guvernului, organizarea alegerilor anticipate si si solicitarea unui vot de incredere din partea populatiei. "Votul populatiei va decide daca Romania vrea sa mearga in continuare pe reforma justitiei sau sa mentina acelasi sistem ticalosit, o Curte Constitutionala care este dominata politic de fostul partid aflat la putere si care incearca prin toate mijloacele sa-si apere privilegiile", a spus premierul.

El a anuntat ca actualul Executiv trebuie sa-si incheie misiunea, pentru angajarea procedurilor necesare declansarii alegerilor anticipate, urmind sa-l anunte pe presedintele Traian Basescu in legatura cu aceasta decizie in cursul serii. "I-am anuntat pe membrii Cabinetului ca eu consider ca actualul Executiv trebuie sa-si incheie misiunea, sa angajam procedurile necesare pentru declansarea alegerilor anticipate", a spus premierul. Tariceanu a precizat ca este o decizie irevocabila. Purtatorul de cuvint al Guvernului, Oana Marinescu, a precizat ca demisia premierului si a actualului Guvern reprezinta, la acest moment, o decizie politica, fara ca actul in sine al demisiei sa fi fost deja semnat.

"O decizie normala"

Decizia Guvernului Tariceanu de a demisiona este una "normala" cita vreme a constatat ca nu-si poate continua reforma in justitie si fara aceasta programul de guvernare, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, Cristian Pirvulescu, liderul Asociatiei Pro-Democratia (APD). Pirvulescu a apreciat ca oportuna decizia premierului Tariceanu, in conditiile in care, in urma deciziei de miercuri a Curtii Constitutionale, principalul partid de opozitie, PSD, avea "un avans tactic". "Decizia de miercuri a Curtii Constitutionale - despre care n-as spune ca a fost tocmai corecta si neutra, avind in vedere incompatibilitatile unora dintre judecatori, intimplator si fosti parlamentari PSD - a pus Guvernul si Presedintia in defensiva, creindu-le un deficit de imagine. Acest deficit de imagine s-a creat prin prisma faptului ca o instanta, Curtea Constitutionala in speta, nu lasa Executivul sa mearga mai departe cu reforma in modul in care isi dorea", a spus Pirvulescu. El a mai tinut sa avertizeze asupra faptului ca demisia Guvernului nu inseamna automat anticipate - care presupun o procedura deloc usoara. Liderul APD a mai aratat ca demisia Guvernului Tariceanu este "o premiera pentru sistemul politic constitutional din Romania". Pirvulescu a evitat sa faca un prognostic pentru rezultatul unor eventuale alegeri anticipate. El a amintit doar ca rezultatele ultimelor sondaje "dadeau ca invingatoare Alianta, la o distanta de 28-30 de de procente". "Situatia insa s-ar putea schimba oricind, acestea sunt doar niste rezultate de conjunctura", a adaugat Pirvulescu.

Vor demisiona la sfirsitul saptaminii viitoare

Ministrul pentru relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu, a declarat, joi, ca premierul Calin Popescu Tariceanu isi va anunta demisia la sfirsitul saptaminii viitoare, iar in acel moment se va considera ca intregul cabinet si-a incetat mandatul. ”Premierul isi va inainta demisia probabil la sfirsitul saptamina viitoare, dupa ce Executivul va aproba proiectele de acte normative care trebuie discutate urgent”, a precizat Olteanu. El a afirmat ca in prezent in Romania s-a declansat o criza politica si constitutionala, spunind insa ca aceasta este din vina deciziei judecatorilor de la Curtea Constitutionala. "Daca actuala putere va cistiga din nou alegerile, este obligatia judecatorilor Curtii Constitutionale sa demisioneze", a mai spus Olteanu, precizind ca aceasta este o opinie personala. El sustine ca, din pacate, nu exista un mecanism de control al respectarii interesului national si a Constitutiei de catre membrii Curtii.

Olteanu a afirmat ca, din punct de vedere procedural, presedintele va desemna un nou premier, dupa ce Tariceanu isi va da demisia. "Nu cred ca noul guvern va trece de votul Parlamentului pentru ca nu va exista o majoritate care sa-l voteze", a mai spus Olteanu. El a precizat ca reprezentantii Aliantei au discutat cu cei de la Partidul Conservator si UDMR si ca aceste discutii vor continua. Olteanu a mai spus ca raportul de forte pe liste electorale intre PNL si PD va fi de 1 la 1, iar premierul va fi dat tot de PNL. Ministrul liberal al Culturii, Mona Musca, a spus ca momentul anuntarii demisiei Guvernului este strict legat de decizia Curtii Constitutionale. "Trebuie sa ne intoarcem la popor pentru a vedea daca ni se va da votul in vederea continuarii reformei in justitie. Decizia Curtii a fost data pentru protejarea unor interese si a indepartat Romania de integrarea in UE", a mai spus Mona Musca. Ea a precizat ca va fi o campanie electorala foarte scurta si ca in perioada urmatoare se va discuta procedura declasarii alegerilor anticipate. "Important este ca s-a luat decizia politica, integrarea la 1 ianuarie 2007 ramine in continuare prioritatea noastra. Cu cit se vor organiza mai repede alegeri anticipate cu atit va fi mai bine", a mai spus Mona Musca.