Mediafax; Andrei Marga si Horia Răzvan Garbea, propusi presedinte, respectiv vicepresedinte ICR, audiati marti

Andrei Marga si Horia Răzvan Garbea vor fi audiati marti de membrii comisiilor de cultura si de politica externa ale Senatului, cei doi fiind propusi sa ocupe functia de presedinte, respectiv vicepresedinte al Institutului Cultural Roman (ICR).
Propunerile au fost prezentate Biroului Permanent al Senatului de grupul PSD si PNL, PDL urmand sa faca la randul sau o nominalizare pentru o functia de vicepresedinte.
Prin modificarea legii privind functionarea Institutului, prin trecerea acestuia sub controlul Senatului, competenta numirii Consiliului de coordonare a celor 21 de membri trece integral la Senat.
Numirea noii conduceri a ICR se face prin votul plenului Senatului, dupa ce candidatii pentru ocuparea acestor vor fi audiati in comisiile de specialitate.
Sedinta comuna a comisiilor de politica externa si de cultura pentru audierea candidatilor pentru functii de conducere in cadrul Institutului Cultural Roman este programata sa inceapa la ora 9,00.
La inceputul lunii august, Horia Roman Patapievici si-a prezentat demisia din functia de presedinte al ICR, gestul sau fiind urmat de cel al vicepresedintilor Tania Mihailescu si Mircea Mihaies. Patapievici anuntase, la sfarsitul lunii iunie, ca intreaga conducere ICR isi va da demisia daca Curtea Constitutionala va decide ca Ordonanta de Urgenta a Guvernului 27/ 2012, care prevede trecerea ICR de sub autoritatea presedintelui sub cea a Senatului, este constitutionala.
Fostul ministru de Externe Andrei Marga este sustinut de PNL si PSD pentru a prelua sefia Institutului Cultural Roman. Propunerea ca Andrei Marga sa fie desemnat la presedintia ICR a primit un vot de sustinere din partea conducerii PNL. Ulterior, BPN al PSD a anuntat sustinerea acestei propuneri.
Scriitorul Horia Garbea este presedintele Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti, care face parte din USR.