Ministrul Transporturilor si Infrastructurii si senator, Anca Boagiu (foto), a afirmat ca a fost socata sa gaseasca in Minister, intr-o perioada de criza, in care piata constructiilor, cea imobiliara a cazut, valori ale exproprierilor, in unele cazuri de 70 de ori mai mari decat cele pe care notarii le evalueaza si le publica anual. Prin adoptarea Legii privind unele masuri de expropriere in vederea realizarii unor obiective de interes national, local si judetean se va face nu numai o economie de timp ci si de bani, a declarat, marti, la Senat, ministrul Transporturilor si Infrastructurii, Anca Boagiu.
In afara scurtarii timpului, facem si o economie pentru ca, din evaluarile pe care le-am facut la nivelul ministerului, daca am fi mers pe vechea lege, am fi pierdut, in trei luni, cca 1 miliard de euro, a afirmat Anca Boagiu.
Ea a precizat ca, in baza noii legi, exproprierile se vor putea face foarte repede si imobilele expropriate predate constructorilor, care vor trebui sa inceapa lucrarile.
Practic, in termen de 15 zile, noi putem da terenul constructorului sa inceapa lucrarile. Suma aferenta cladirii, terenului expropriat se pune intr-un cont, iar persoana expropriata, poate, daca nu-i convine suma, sa reclame o valoare care considera ca i se cuvine pentru imobilul expropriat, a spus ministrul Transporturilor.
Anca Boagiu a afirmat ca a fost socata sa gaseasca in Minister, intr-o perioada de criza, in care piata constructiilor, cea imobiliara a cazut, valori ale exproprierilor, in unele cazuri de 70 de ori mai mari decat cele pe care notarii le evalueaza si le publica anual.
Anca Boagiu a precizat ca, majoritatea proiectelor pe care ministerul Transporturilor le deruleaza, au probleme legate de expropriere, deoarece au fost semnate contractele cu clauza in favoarea constructorului ca acesta sa lucreze numai din momentul in care exproprierile sunt facute, fiind un artificiu pe care ei le folosesc pentru a creste valoarea lucrarilor, dand vina pentru intarzierea lucrarilor pe autoritatea expropriatoare.
Important este sa construim repede si toate statele europene care au construit repede au legi care le-au permis acest lucru, a precizat Boagiu.
Senatorii au adoptat, marti, in unanimitate, in calitate de prima camera sesizata, proiectul legii privind unele masuri de expropriere in vederea realizarii unor obiective de interes national, local si judetean, initiat de Guvern.