IMPACT NEWS : ANALIZA: Partidul Poporului Dan Diaconescu ar putea totusi rata Parlamentul. Il va ajuta PDL-ul?
Teoretic a treia forta politica a Romaniei, Partidul Poporului Dan Diaconescu - indiferent daca va putea fi inregistrat sau daca se va naste prin intermediul altui partid fantoma - are toate sansele sa incaseze o lovitura grea in urma schimbarii sistemului de vot si al comasarii alegerilor. PP-DD ar putea ajunge chiar in situatia de a nu trece pragul electoral fara ajutorul PDL-ului, spre exemplu, care ar avea un interes in a-i deschide calea lui Diaconescu in Parlament.


Comasarea darama Partidul Poporului

Ca o medie a sondajelor ultimelor luni, PP-DD se afla la aproximativ 7-8% intentie de vot, cu perspective de crestere pana la 10-11% odata cu infiintarea sa in mod legal.
Doar ca sondajele reflecta optiunea politica, valabila mai degraba in cazul alegerilor generale si mult mai putin in cazul celor locale.
Pe de alta parte, in 2012 vom avea, dupa cum toate semnalele indica, alegeri comasate, ceea ce inseamna o diminuare a votului politic si un accent pus pe primarii care vor trage dupa ei si parlamentarii.
Ori partidul lui Diaconescu porneste in acest context cu un mare handicap: lipsa primarilor in functie, care vor avea prima sansa in cursa electorala- atentie! Nici macar nu trebuie sa mai faca 50% plus 1, ci doar sa obtina mai multe voturi decat adversarii.

Uninominalul pur, dezastru total pentru Diaconescu. Mixtul compensat, un rau mai mic

De asemenea, sunt sanse foarte reduse ca patronul OTV sa reuseasc sa atraga de partea sa un numar semnificativ de actuali primari, precum face UNPR-ul lui Oprea, care are insa avantajul Puterii si al fondurilor dirijabile.
Mergand mai departe, o a doua lovitura pentru PP-DD ar fi introducerea uninominalului pur. Cu handicapul lipsei locomotivelor locale, adica a primarilor, a obtine cele mai multe voturi intr-un colegiu, in fata USL-ului si a PDL-ului, este foarte putin probabil. Si chiar daca ar exista exceptii, pragul de 5% ar fi extrem de greu de atins.
Din fericire totusi pentru Diaconescu, niciunul dintre adversarii sai, de la PDL, USL pana la UDMR nu vor in realitate uninominalul pur si, cel mai probabil, se va ajunge la un sistem mixt compensat.
In aceasta situatie, chiar daca PP-DD va lua doar cateva mandate cu candidatii uninominali, ar putea obtine ceva mai multe de pe lista nationala. Ramane totusi de vazut daca in total vor fi suficiente pentru trecerea pragului elector, pericolul in acest sens persistand.
De ce l-ar ajuta PDL-ul pe Diaconescu?
Nu este exclus insa ca Dan Diaconescu sa fie ajutat in cursa accederii in Parlament chiar de PDL. Doua ar fi posibilele motive pentru care actuala Puterea sa-i intinsa o mana de ajutor, evident din umbra, patronului OTV: odata pentru ca PP-DD rupe din electoratul USL (aici situatia este insa discutabila, pentru ca si UNPR are acelasi electorat tinta) si in al doilea rand pentru ca PDL va avea nevoie de partide mai mici in viitorul Parlament, care sa-i asigure guvernarea.