Agerpres informeaza ca Ambasadorul SUA in Romania a afirmat ca Guvernul roman de dinainte de 1989 era intemeiat pe principiul ca intelepciunea ii apartine doar lui.
America a facut greselile sale, insa, a avut capacitatea de a le corecta prin dezbateri deschise si viguroase, lucru care nu a fost posibil in Romania timp de aproape 50 de ani, considera ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein.
Si America a facut greselile sale, insa un lucru este sigur: in America avem capacitatea de a ne corecta prin dezbateri deschise si viguroase si de obicei reusim sa ne recunoastem si sa ne corectam greselile. Acest lucru nu a fost posibil in Romania timp de aproape 50 de ani. Guvernul roman era intemeiat pe principiul ca intelepciunea ii apartinea doar lui si orice opinie diferita a celor guvernati trebuia reprimata fara mila, a afirmat diplomatul SUA, in discursul sustinut joi cu prilejul celei de-a zecea editii a conferintei bienale a Asociatiei de Studii Americane din Romania, care a avut loc la Constanta.
El a adaugat ca diferenta de opinie poate imbunatati fundamental directia unei culturi, mentionand ca in Romania acest lucru s-a vazut acum 20 de ani.
Diplomatul american a evocat in discursul sau momentul din decembrie 1989, cand Laszlo Tokes a aparut la fereastra apartamentului sau din Timisoara pentru a le spune enoriasilor sai ca nu fusese evacuat.
Asemenea lui Martin Luther King si Rosei Parks din Alabama, statul meu natal, si Laszlo Tokes i-a inspirat pe cei carora li se rapise orice drept sa-si exercite drepturile oferite de Dumnezeu, iar astfel a dat semnalul inceperii revolutiei. De aceea, diferenta de opinie este catalizatorul fundamental al schimbarii. De fapt, as spune ca fara libertate de exprimare nu este posibila nicio schimbare veritabila si de durata, a spus Gitenstein, potrivit unui comunicat transmis de Ambasada SUA la Bucuresti.
El a afirmat ca tinerii din Romania trebuie sa se intrebe cum pot pastra libertatea de a avea opinii diferite, tocmai pentru a permite adevarului sa corecteze greselile.
Gitenstein a marturisit ca, intrebat fiind de un student care este cea mai importanta contributie a Americii la cultura mondiala, el a raspuns ca este vorba de Primul Amendament al Constitutiei SUA.
Primul Amendament al legii fundamentale americane spune: Congresul nu va elabora nicio lege care sa declare o anumita religie ca oficiala sau sa interzica practicarea libera a vreunei religii; sau care sa reduca libertatea cuvantului sau a presei; sau dreptul poporului la intrunire pasnica sau la a adresa Guvernului petitii solicitand repararea nedreptatilor.
In context, seful misiunii diplomatice SUA a punctat faptul ca o trasatura definitorie a americanilor si a esentei succesului american este aceea ca si-au construit tara, guvernul si cultura pe baza notiunii ca cea mai buna modalitate de a combate greselile este acordarea libertatii, pentru ca oamenii sa poata dezbate idei si sa se poata contrazice.