Asa justifica edilul sef deplasarea unor consilieri la un festival de rugbi, deplasare care a stirnit minia mediului de afaceri si a politicienilor galateni.

Primarul Dumitru Nicolae a gasit motive pentru a justifica deplasarile in strainatate facute pe bani publici de consilierii locali si angajatii institutiei pe care o conduce. In viziunea edilului sef vizitele in strainatate au reprezentat de fapt o adevarata mana cereasca pentru municipiu, aducind la bugetul local nici mai mult, nici mai putin decit 125 de milioane de euro. "Efectele acestor deplasari s-au tradus prin 125 de milioane de euro atrase la bugetul local. Este vorba de doua proiecte ISPA in valoare de cite 100 de milioane de euro, iar in ce priveste restul sumei, adica 25 de milioane de euro, este vorba de alte proiecte care vor fi executate in Galati, unul reprezentindu-l, de exemplu, lucrarile care sint executate pe strada 1 Decembrie 1918", a exemplificat primarul.

"Sint multi consilieri locali care nu cunosc ce se intimpla dincolo, iar deplasarile consilierilor locali din Comisia de urbanism au fost instructive si benefice pentru Galati", a mai declarat primarul Dumitru Nicolae.

Aer de Suedia, aer de Franta...

Primarul a laudat si deplasarea celor doi consilieri, Mircea Gutter si Ovidiu Cristoloveanu, la festivalul de rugbi din Suedia, actiune care a stirnit critici atit din partea presei, cit si din partea reprezentantilor unor partide politice si ai mediului de afaceri. "Am adus aerul din Suedia si recunoasterea ca orasul nostru este bagat in seama acolo", a fost explicatia data de primar in privinta beneficiilor aduse comunitatii locale de vizita celor doi consilieri in Suedia.

Ceea ce nu a spus insa edilul sef este ca cei doi consilieri impatimiti ai sportului cu balonul oval nu sint la prima deplasare de acest gen pe banii Primariei. In toamna anului trecut, mai exact in perioada 24 octombrie - 2 noiembrie, deci timp de zece zile, acestia au mai fost la un turneu de rugbi, dar in Franta, la Albi, iar suma cheltuita de acestia s-a ridicat la 14.144,7 lei (3.861,22 euro si 555,91 lei). Asta nu a zis-o primarul. A tinut insa sa spuna de cele doua proiecte ISPA, care oricum s-ar fi facut, pentru ca nu sintem nici primul, nici ultimul municipiu din tara care are proiecte ISPA.

Oricum, aceste doua proiecte nu au nici o legatura cu deplasarile la turnee de rugbi, la Teatrul de Opera si Balet din Ucraina, la manifestarile legate de ziua orasului Ulm (Germania), la sarbatoarea Rozieriei (in Franta), la jubileul artistei Vera Revenco (10 zile la Odessa, Nicolaev si Sevastopol!) etc. Si ar mai fi multe de spus. De exemplu nu intelegem de ce pentru o expozitie internationala de alimente si bauturi din Spania au plecat pentru opt zile nu mai putin de opt persoane (un functionar si sapte consilieri). Dar, daca e pe bani publici, nu conteaza.