Democratii si liberal-democratii si-au oficiat relatia prin care urmaresc realizarea unui front comun impotriva PNL, PSD si UDMR. Excluse fiind variantele de alianta sau de fuziune, cele doua formatiuni au optat pentru un protocol de colaborare pe care liderii Emil Boc si Theodor Stolojan l-au semnat ieri la sediul PD din Modrogan. In timp ce Stolojan a apreciat evenimentul drept o prima etapa pe drumul unificarii fortelor de centru-dreapta, Emil Boc a anuntat ca, dupa alegerile pentru PE, colaborarea va fi reevaluata.
Documentul comun semnat ieri prevede ca PD si PLD, prin protocolul de colaborare, isi propun sa colaboreze in plan parlamentar si politic, sa se situeze in opozitie fata de guvernare, sa aiba actiuni comune impotriva PNL, PSD si UDMR, sa nu se atace reciproc in campania pentru alegerile europarlamentare, sa monitorizeze permanent activitatea Guvernului si sa colaboreze pe plan local. Pe langa aspectele legate de pozitionarea politica, protocolul celor doua formatiuni mai prevede initierea unor campanii privind reformarea institutiilor si acordarea de sprijin pentru adoptarea legii lustratiei.

Democratii nu mai vor "prin instante"

Din declaratiile care au insotit incheierea protocolului nu a fost omis rolul lui Traian Basescu. Emil Boc a tinut sa arate ca Traian Basescu a fost membru cofondator al Aliantei D.A. si ca prin semnarea Protocolului PD-PLD vor fi duse mai departe principiile si valorile acelei aliante. De partea cealalta, Stolojan a reamintit ca presedintele Basescu si-a exprimat speranta ca fortele care actioneaza pe partea de centru si centru-dreapta vor ajunge la unificare. In ceea ce priveste protocolul, liderul PD a subliniat ca acesta consolideaza statutul de partid de opozitie al PD si PLD, restul formatiunilor politice fiind, potrivit opiniei sale, "in siajul lui Calin Popescu-Tariceanu". La final, Boc a vorbit si despre tipul de angajament pe care il presupune semnarea documentului comun. Nu va fi un angajament "la nivel juridic, prin instante", a precizat democratul, va fi doar un angajament "la nivel politic".
Liberal-democratii, prin vocea liderului Stolojan, au tinut sa precizeze ca problema unificarii fortelor de centru-dreapta nu poate fi discutata cu "actuala conducere a PNL, aservita oligarhiei". "Deocamdata, suntem doua partide, PD si PLD. PNL se afla in pierdere de credibilitate, a facut intelegere cu AP si PNTCD. E problema dansilor. Daca unele dintre acestea vor dori sa vina in rand cu noi, sa adere la valorile populare, vom discuta, nimic nu e nediscutat", a spus Stolojan.

Reevaluarea protocolului - dupa europarlamentare

Conducerile celor doua formatiuni au luat in discutie si argumentele pentru care PD si PLD vor merge pe liste separate in alegerile europarlamentare. Valeriu Stoica a aratat ca o alianta intre cele doua formatiuni in vederea alegerilor pentru Parlamentul European nu este posibila din cauza ordonantei prin care aceste alegeri au fost amanate. "Pana la alegerile pentru Parlamentul European nu este posibila o alianta din cauza ordonantei de amanare a alegerilor, care nu da dreptul sa participe la scrutin decat partidelor care s-au inscris deja in cursa", a completat Stoica. Rezultatele pe care cele doua partide le vor obtine in scrutinul pentru europarlamentare se vor dovedi decisive pentru evolutia colaborarii dintre PD si PLD. Pentru ca, de cealalta parte, seful democratilor a afirmat ca, dupa alegerile pentru Parlamentul European, se poate lua in discutie o reevaluare si o asezare pe alte baze a acestei colaborari.