Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a sustinut marti, 5 iulie a.c., o alocutiune in cadrul evenimentului de lansare in dezbatere publica a documentului strategic Romania competitiva: un proiect pentru o crestere economica sustenabila'.
Va prezentam in continuare textul alocutiunii:
Domnule Prim-ministru,
Domnule Viceprim-ministru,
Doamnelor si domnilor ministri,
Doamnelor si domnilor parlamentari,
Domnule Guvernator,
Domnule Presedinte al Academiei Romane,
Stimati reprezentanti ai Corpului Diplomatic,
Doamnelor si domnilor,
Salut faptul ca, astazi, Guvernul pune in dezbatere un proiect care poate deveni foarte important pentru dezvoltarea economica a Romaniei in urmatorii ani.
Romania puternica pe care dorim sa o construim presupune valorificarea avantajelor competitive de care dispunem. Iar aici nu este vorba doar despre economie, ci despre oportunitatile Romaniei ca tara, in plan regional si in plan european.
In acest sens, solicit Guvernului sa intregeasca strategiile si politicile economice cu dimensiunea europeana necesara actualului context.
Suntem intr-un moment care conjuga trei etape esentiale pentru evolutia noastra. Romania de astazi a depasit succesiv tranzitia, aderarea europeana si criza economica, fiecare din aceste etape avand provocarile lor specifice. De aceea, asa cum am spus in mai multe randuri, Romania are nevoie acum de un nou model de dezvoltare economica.
Stim cu totii, in Romania s-au facut strategii, de toate felurile, dar multe au ramas pe hartie, in diverse sertare, de obicei guvernamentale. Insa aici ma refer la mai mult decat o lista de masuri economice, aici ma refer la masuri care pot contura " sau nu, depinde cum o abordam " o strategie. Ma refer la un model de dezvoltare la care Romania, acum, este obligata sa se gandeasca.
Am agreat deja, in cadrul consultarilor de ieri cu liderii partidelor politice, cu Guvernul si Banca Nationala, ca este mai oportun ca niciodata, la aproape un deceniu de la aderarea la Uniunea Europeana, sa lucram la un proiect de tara post-aderare, prin care sa definim ambitiile de progres ale Romaniei in cadrul constructiei europene.
In plan economic, avem nevoie de o viziune sanatoasa, una pe termen lung, care sa aduca romanilor prosperitate durabila.
Sa nu uitam lectia dureroasa a crizei recente, anume ca prosperitatea odata obtinuta se poate pierde usor. De aceea avem nevoie de crestere economica sustenabila, pentru care trebuie sa consolidam increderea in institutiile si in politicile economice, astfel incat ceea ce construim sa fie durabil.
Doamnelor si domnilor,
Este important sa gandim in perspectiva si sa facem pe termen scurt ceea ce stim ca poate fi sustenabil pe termen lung. Avem nevoie de o guvernare responsabila, realista, care sa treaca dincolo de termenul scurt si latura cantitativa, in favoarea termenului lung si a abordarilor calitative. Aceasta inseamna consecventa pe calea reformelor, transparenta si simplificare fiscala, decuplarea clientelei de orice fel de la banul public, prin eliminarea coruptiei si reducerea birocratiei.
Un nou model de dezvoltare trebuie sa inceapa, in esenta, cu regandirea profunda a relatiei dintre stat si cetatean. A fi cetatean nu inseamna doar a avea obligatii fiscale catre stat, ci a avea si dreptul legitim de a pretinde de la stat corectitudine, tratament egal, eficienta in cheltuirea banului public, adica buna guvernare.
Cred ca o buna guvernare este aceea care sustine performanta, stimuleaza productia si competitivitatea economica, pentru a avea efecte certe in planul economiei reale, pentru a ridica valoarea adaugata si productivitatea.
Prin noi insine " prin seriozitate, viziune si consecventa " putem sa construim un viitor mai bun.
Este timpul sa trecem dincolo de masurile facile, fie ele fiscale sau monetare, adesea conjuncturale si cu beneficii doar temporare. De aceea sunt importante reformele reale, pentru a ne consolida potentialul economic. Avem nevoie de o economie sanatoasa, care sa nu stea un an in exporturi, un an in consum, si altadata in diverse alocari bugetare motivate electoral. Ca dovada de responsabilitate, trebuie sa gandim politicile economice dincolo de orizontul ciclurilor electorale.
Doamnelor si domnilor,
Romania are un tablou macroeconomic bun, cu prognoze de crestere economica favorabile, de circa 4% anual, in conditii de stabilitate monetara si financiara.
Este insa important sa extindem premisele sustenabilitatii, pentru a avea o crestere economica sanatoasa si durabila.
Am traversat o criza economica severa, iar Romania inca sta confortabil, cu o datorie publica aflata sub 40% din PIB. Cu toate acestea, sa nu acreditam dezvoltarea pe datorie, care poate deveni oricand nesustenabila, si nici sa neglijam, din acest punct de vedere, povara deficitelor bugetare.
Sunt de parere ca este esentiala revigorarea investitiilor, in conditiile in care sectorul privat se gaseste in plin proces de recastigare a increderii economice.
La nivel guvernamental, insa, este prioritara intarirea capacitatii administrative in privinta investitiilor publice, a caror executie bugetara a fost, in ultimii ani, nefiresc de precara.
Totodata, trebuie sa recuperam restantele in materie de accesare a fondurilor europene, adica sa normalizam suportul financiar european.
Prin cota unica, Romania este astazi competitiva fiscal. Este un avantaj important pe care merita sa il pastram, nu doar pentru a spori atragerea de investitii straine, ci pentru a sustine si capitalul romanesc.
Avem nevoie de politici pro-piata, care sa incurajeze capitalul romanesc, pentru ca intreprinzatorii romani sa consolideze clasa de mijloc si sa devina vector de schimbare.
Am aratat, in mai multe randuri, de ce competitivitatea se bazeaza pe calitatea institutionala a mediului de afaceri. Nu doar nivelul impozitelor conteaza, ci si povara birocratiei, a coruptiei, predictibilitatea legislativa, timpul si costurile cu avize si autorizatii.
Politicile destinate mediului de afaceri au nevoie de solutii concrete, care sa aduca transparenta si predictibilitate.
Doamnelor si domnilor,
Directiile strategice ale 'Romaniei competitive' necesita dezbateri si consens.
De aceea, mai importante decat prezentarile de astazi sunt ideile care se vor cristaliza in perioada urmatoare, in cadrul dezbaterilor pe care le-ati prefigurat.
M-as bucura ca la acest demers sa participe cat mai multi specialisti " economisti, reprezentanti ai mediului universitar, societatea civila, partidele politice, care sa spuna lucrurilor pe nume, sa identifice probleme, sa gaseasca solutii si sa responsabilizeze decidentii si clasa politica.
Vorbim adesea despre marile prioritati pentru Romania. Dar cum anume vom atinge aceste prioritati? Prin ce masuri, politici si decizii guvernamentale? Acestor intrebari sunteti datori sa le raspundeti concret si imediat.
De exemplu, spunem ca infrastructura de transport este o prioritate zero, un activ economic la care toti marii investitori se uita atunci cand cauta noi directii de investitii.
Avem nevoie de conectarea reala a regiunilor de dezvoltare, de deschidere facila catre pietele externe.
Energia este o sursa autentica de avantaj competitiv pentru Romania. Suntem pe locul 3 in topul independentei energetice la nivelul Uniunii Europene. In acelasi timp, Romania poate dobandi un rol cheie in planul securitatii regionale, dincolo de importanta economica aparte a balantei energetice.
Educatia este, de asemenea, un pilon fundamental pentru dezvoltarea Romaniei.
Ca Presedinte, am considerat educatia ca prioritate nationala si am inclus-o in Strategia Nationala de Aparare, iar in prezent derulam dezbateri in cadrul proiectului 'Romania educata'.
Ca fost profesor, imi doresc ca sistemul nostru educational sa fie adaptat la nevoile reale ale economiei, pentru a crea puntea necesara, pragmatica, dintre scoala si viata profesionala, adica piata muncii.
Sunt ferm convins ca merita sa acordam o atentie speciala agriculturii si fermierilor romani. In ultimii 20 de ani, ponderea agriculturii in PIB a scazut continuu, de la circa 18% in 1995 la 4-5% in ultimii ani.
Avem un potential agricol imens, dar agricultura noastra este inca la discretia conditiilor meteo.
Desi spunem ca am incheiat tranzitia la economia de piata, regimul de proprietate funciara este inca un santier, care se misca lent si care nu si-a gasit directia, indiferent de cei s-au succedat la guvernare.
Doamnelor si domnilor,
Romania puternica este o 'Romanie competitiva', o Romanie europeana. Cred ca potentialul european poate iesi intarit din provocarile cu care se confrunta in prezent, iar Romania isi poate asuma un rol activ si constructiv. Trebuie insa sa intelegem cu totii, ca tari membre ale Uniunii, ca impreuna ne va fi mai bine decat separat.
Tocmai de aceea, dezvoltarea Romaniei de maine trebuie privita si ca directie de strategie europeana.
Este important sa ne pregatim cat mai bine, pentru a putea fructifica adancirea integrarii europene, inclusiv prin apartenenta la zona euro.
Noi suntem cei care trebuie sa definim clar ce anume dorim si unde vrem sa ajungem. Sper ca dezbaterile dumneavoastra sa inceapa de aici, pentru ca odata stabilita directia, consensul sporeste viteza modernizarii Romaniei.
Va multumesc si va doresc mult succes!
Sursa: Administratia Prezidentiala