Alocatiile pentru hrana pacientilor adulti internati ar putea fi majorate, din august, cu sume intre 2,5 si 4 lei, pana la maximum 17 lei, iar cele pentru copii ar putea creste cu sume intre 0,7 si 1,5 lei, pana la 16 lei, impactul bugetar fiind estimat la 17 milioane de lei anual, informeaza Mediafax.
Proiectul de Hotarare de Guvern privind nivelul alocatiilor de hrana pentru consumurile colective din unitatile sanitare publice a fost lansat in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Sanatatii.
Baremul privind alocatiile de hrana pentru consumurile colective din unitatile sanitare publice nu a mai fost modificat din anul 2008, nivelul acestuia situandu-se, in prezent, intre 7 si 13 lei pentru bolnavii adulti, corespunzator bolilor pentru care sunt internati, si intre 1,8 lei si 14,5 lei pentru copii, pe categorii de varsta si afectiuni, a precizat Ministerul Sanatatii.
Propunerile privind nivelul alocatiilor de hrana sunt intre 9,5 lei si 17 lei pentru bolnavii adulti si 2,5 lei si 16 lei pentru copii. Aceasta crestere se incadreaza in bugetele de venituri si cheltuieli pentru unitatile sanitare.
Autoritatile locale care detin management spitalicesc, prin hotarari de consiliu, pot creste baremul stabilit prin hotararea de guvern, dar vor suporta majorarile din bugetele proprii.