Liderul UDMR Marko Bela afirma, intr-un comunicat, transmis marti, privitor la anuntul PCM de a colabora in perspectiva alegerilor parlamentare, ca termenul a expirat, iar deciziile contradictorii arata ca in acest partid domina haosul si confuzia, el subliniind ca UDMR continua dialogul cu CNMT.

"UDMR a facut PCM-ului o propunere rationala, publica, simpla, si i-a acordat si timp de gandire corespunzator. Am stabilit ca termen limita sfarsitul saptamanii trecute nu in mod arbitrar, ci pentru ca nici organizatiile teritoriale ale Uniunii nu pot astepta mai mult, trebuind sa demareze procesul de desemnare a candidatilor. PCM a respins aceasta propunere, confirmand refuzul si intr-un comunicat, pentru ca doua zile mai tarziu sa adopte o cu totul alta pozitie. Aceasta arata ca in cadrul PCM nu exista consens, in partid domina haosul si confuzia, si probabil nu sunt in stare sa stabileasca o linie politica stabila", a spus presedintele UDMR, conform comunicatului.
Marko Bela a aratat ca, in aceste conditii, problema este nu doar ca a expirat termenul, ci si faptul ca "la ora actuala nu vede in PCM garantia ca intelegerea care se incheie azi va fi valabila si mai tarziu, fiindca saptamanile din urma demonstreaza exact contrariul".
"Tocmai de aceea am declarat ca, fireste, continuam dialogul cu Laszlo Tokes si cu CNMT, chestiune asupra careia am si cazut de acord, si sunt dispus sa discut cu László Tőkés despre colaborarea politica, chiar si despre posibilitatea unei colaborari electorale", a mai spus Marko Bela.
Liderul UDMR a subliniat ca il considera pe Laszlo Tokes drept "conducatorul reprezentativ" al gruparilor politice din afara UDMR si convorbiri de acest gen cu acesta, precum si cu persoanele pe care el le numeste, pot avea loc si in zilele urmatoare.
Béla Markó a precizat ca UDMR a facut propunerea privitoare la coalitia interna nu in interesul PCM si al altor grupari politice, ci in interesul acelor alegatori maghiari care, dintr-un motiv sau altul, nu au votat UDMR.
"Noi le vom acorda in continuare atentie si dorim sa elaboram forme de colaborare prin care putem asigura ca voturile lor sa nu se piarda", a conchis liderul UDMR, conform comunicatului.
Presedintele Partidului Civic Maghiar, Szasz Jeno, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, ca partidul pe care il conduce accepta, in principiu, oferta UDMR legata de o coalitie interna, decizia fiind luata in urma unei sedinte de duminica seara a conducerii centrale a PCM.

Szasz Jeno a spus ca a trimis, luni, o scrisoare in acest sens presedintelui UDMR, Marko Bela, urmand ca delegatiile care au negociat din partea celor doua formatiuni sa dezbata detaliile colaborarii, in perspectiva alegerilor parlamentare.
Liderul PCM a spus ca negocierile de la Targu Mures au dovedit ca UDMR nu este dispusa sa accepte propunerea PCM in privinta unei coalitii electorale intre cele doua formatiuni, iar ca urmare PCM face un compromis si accepta, in principiu, oferta UDMR legata de formarea unei coalitii interne in vederea colaborarii in perspectiva alegerilor parlamentare.
Szasz Jeno a spus ca delegatiile celor doua formatiuni maghiare trebuie sa se aseze in cel mai scurt timp la masa discutiilor pentru a stabili detaliile colaborarii electorale.
Negocierile dintre UDMR si PCM in vederea gasirii unei formule de colaborare pentru alegerile generale si eventual europarlamentare, de la anul, reluate vineri, la Targu Mures, au esuat.
Presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat, sambata, intr-o conferinta de presa la Targu Mures, ca presedintele Partidului Civic Maghiar, Szasz Jeno, se face vinovat de "torpilarea" negocierilor dintre UDMR si PCM in vederea unei colaborari la alegerile generale din toamna.
A.M.

*In Bihor alianta nu este necesara

In Bihor, UDMR nu pare a fi tare preocupata de aceasta alianta, considerand ca ea este cu adevarat importanta acolo unde exista o populatie maghiara numeroasa cum sunt judetele Covasna si Harghita. "Eu consider ca responsabilitatea pentru o eventuala colaborare le au organizatiile unde reprezentantii au o pondere insemnata. Acolo exista o necesitate in ceea ce priveste aceasta alianta. A exporta diferendele din anumite zone in afara lor nu cred ca este benefica", a declarat, pentru Realitatea bihoreana, Szabó Ödön, consilier judetean UDMR.
V. Ichim