Amenintat de spectrul schimbarii din functie de catre Alianta D.A., presedintele Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, a apelat la Curtea Constitutionala pentru a ramane al treilea om in stat. Curtea a decretat neconstitutional, la sesizarea lui Nastase, un articol din Regulamentul Camerei Deputatilor prin care s-ar fi putut revoca presedintele acestei institutii.
Imediat dupa sedinta grupului parlamentar al PSD din Camera Deputatilor, Nastase a salutat decizia Curtii Constitutionale, formata in majoritate de membri numiti in perioada in care PSD era la Putere, potrivit careia dispozitiile articolului 25 din Regulamentul Camerei Deputatilor sunt neconstitutionale. In opinia judecatorilor de la Curtea Constitutionala, dispozitiile respective sunt neconstitutionale deoarece prevad ca “propunerea de revocare a presedintelui Camerei Deputatilor si a celorlalti membri ai Biroului Permanent sa poata fi facuta si de alte grupuri parlamentare decat grupul sau grupurile care i-au propus sa fie alesi“.

Modificarea devine necesara

Adrian Nastase sustine ca in urma acestei decizii Regulamentul Camerei Deputatilor va trebui modificat in sensul unei noi redactari a articolului 25. In calitate de presedinte al Camerei Deputatilor, Nastase a solicitat Curtii Constitutionale, la 12 ianuarie 2005, sa se pronunte asupra constitutionalitatii dispozitiilor articolului 25 din Regulamentul Camerei Deputatilor. Potrivit acestui articol, “oricarui membru al Biroului Permanent i se poate revoca mandatul inainte de expirarea acestuia, la cererea motivata a grupului parlamentar care l-a propus sau a cel putin unei treimi din numarul deputatilor provenind din minimum trei grupuri parlamentare. Votul este secret si se exprima prin bile pentru fiecare caz, in cel mult 15 zile de la data inregistrarii cererii de revocare“.
Nastase a precizat ca in urma deciziei Curtii, care este definitiva si obligatorie, PNL si PD vor trebui sa respecte formula de coabitare creata dupa alegerile din toamna trecuta.

Alianta considera ca este un tertip

Reactia Aliantei PNL-PD, care nu considera normala detinerea presedintiei Camerei si a Senatului de catre PSD in timp ce la guvernare se afla alte forte politice, nu a intarziat sa apara. Liderul Grupului parlamentar al PD din Camera Deputatilor, Cozmin Gusa, sustine ca “este un tertip la care recurge Adrian Nastase“. El a aratat ca PD si PNL nu au luat in calcul articolul 25 pentru intentia de a schimba presedintele Camerei, ci au contestat votul neregulamentar de anul trecut, cand a fost ales Nastase, considerand ca acesta nu s-a desfasurat in conditii secrete. Gusa a precizat ca va lua legatura cu ceilalti lideri de grupuri pentru a gasi solutia schimbarii lui Nastase.