Chiar inaintea demararii procedurilor parlamentare de infaptuire a calendarului semnat de liderii Coalitiei, realizarea pasilor politici preconizati pentru preluarea definitiva a puterii pare tot mai dificila. Reprezentantii consiliilor judetene, inclusiv din partea Coalitiei, nu agreeaza modificarea Legii administratiei locale.

Presedintii si vicepresedintii de consilii judetene, indiferent de culoarea politica, prezenti vineri la Mamaia la Adunarea Generala a Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene din Romania (UNCJR), au semnat un Document de Pozitie in atentia Guvernului si a Parlamentului in care solicita ca proiectul de modificare a Legii administratiei publice locale sa intre in dezbaterea Parlamentului, cu respectarea procedurii de consultare a structurilor asociative, iar prevederile referitoare la conditiile de eligibilitate si de revocare a presedintilor, a vicepresedintilor si a viceprimarilor sa isi produca efectele incepand cu 2008.
Intentia Puterii de a schimba legea in cauza a fost contestata de liderul UNCJR, social-democratul Liviu Dragnea, pe temeiul ca proiectul nu stabileste criteriile de schimbare din functie a presedintilor si a vicepresedintilor de consilii judetene, ci doar introduce posibilitatea revocarii lor cu jumatate plus unu din voturi. Aceasta situatie nu face decat sa creeze „o destabilizare profunda a administratiei“, este de parere Dragnea.
Liderul UNCJR a precizat ca Documentul de Pozitie, semnat de 32 de lideri ai CJ, printre care si presedinti de consilii judetene apartinand partidelor din Coalitie, va fi trimis la Consiliul Europei, la Strasbourg, si la Comisia Europeana, la Bruxelles.

PSD vine cu un proiect propriu

„S-a dat dovada de intelepciune, echilibru, fara a conta partidul din care fiecare provine“, tinandu-se cont doar de interesele cetatenilor, a apreciat presedintele PSD, Mircea Geoana, valoarea documentului UNCJR. Prezent sambata la Constanta, la intalnirea cu reprezentantii Departamentului de dezvoltare regionala din cadrul partidului, liderul PSD a declarat ca partidul sau este dispus sa colaboreze cu Puterea la finalizarea pachetului de legi privind reforma in administratia publica locala.
De altfel, Departamentul de Dezvoltare Regionala al PSD, coordonat tot de Liviu Dragnea, a remis ieri un comunicat potrivit caruia pregateste un set de propuneri legislative pentru reformarea administratiei publice atat la nivel local, cat si la nivel central.

Retragerea sprijinului politic

Liderul democrat Emil Boc a declarat ieri ca presedintii consiliilor judetene membri PD care au semnat declaratia de la Mamaia a UNCJR risca sanctiuni de la avertisment pana la retragerea sprijinului politic. Printre cei vizati se numara lideri de consilii judetene din Buzau - Victor Mocanu, Timis - Constantin Ostaficiuc, Arad - Gavril Buza, Caras-Severin - Dumitru Parvulescu. Presedintele PD a spus ca va cere astazi, in cadrul Biroului Permanent National, o informare punctuala, iar daca se confirma semnaturile pe documentul respectiv ale reprezentantilor PD, acestia vor trebui sa dea explicatii. „Este un gest politic firesc al PSD. Decizia politica a Coalitiei nu este insa schimbata de rezolutia uniunii presedintilor de consilii judetene care are un rol consultativ, de informare“, a mai spus presedintele PD. Boc sustine ca modificarea Legii administratiei publice nu este „o vanatoare de vrajitoare impotriva PSD-istilor“.

Eugen Nicolaescu: „PSD vrea pastrarea privilegiilor“

Purtatorul de cuvant al PNL, Eugen Nicolaescu, a declarat ca, prin pozitia sa fata de modificarea Legii administratiei publice locale, PSD urmareste pastrarea privilegiilor presedintilor si a vicepresedintilor de consilii judetene dominate de social-democrati. „Exista un protocol al Coalitiei, semnat de presedintii partidelor membre ale Coalitiei, care protocol a stabilit ca Legea nr. 215, modificarea ei, reprezinta un obiectiv al Coalitiei care va fi realizat. Ca atare, consider ca orice alta semnatura, orice alt protocol semnat de alti reprezentanti ai partidelor membre ale Coalitiei inseamna nerespectarea acestui protocol“, a adaugat Nicolaescu. El a anuntat ca PNL va analiza pozitia reprezentantilor sai din fruntea consiliilor judetene care au semnat alaturi de PSD. Acestia vor „fi intai ascultati si apoi judecati“, a spus Nicolaescu.