Biroul Permanent al Senatului este compus din presedintele Senatului, care este ales la inceputul legislaturii pe toata durata mandatului, patru vicepresedinti, patru secretari si doi chestori, acestia din urma fiind desemnati la inceputul fiecarei sesiuni.
Nemultumirea parlamentarilor PNL si PD este legata de faptul ca, in varianta propusa discutiei, sustinuta de PSD, nu este luata in calcul si functia de presedinte al Senatului, algoritmul aplicandu-se doar celorlalte zece posturi. Potrivit senatorului PNL Nicolae Vlad Popa, daca in plenul Senatului exista o pondere a grupurilor parlamentare, aceasta reprezentare trebuie respectata proportional si in Biroul Permanent, dupa cum prevede regulamentul.

PSD castiga mai mult

“Daca Alianta castiga presedintia, de exemplu, proportia de reprezentare in Biroul Permanent este mai mare decat procentul comun obtinut la voturi; in cazul in care castiga PSD, se intampla acelasi lucru“, a mai spus Popa, adaugand ca, din calculele facute, PSD ar castiga zece procente, avand o functie in plus.
Potrivit lui Popa, la Camera Deputatilor a fost luata intotdeauna in calcul si functia de presedinte.

Presedintele nu se supune algoritmului

Pe de alta parte, senatorul PSD Doru Ioan Taracila a afirmat ca, in cele patru legislaturi, presedintele Senatului nu a fost inclus niciodata in algoritmul politic.
El a invocat prevederi ale Constitutiei si ale Regulamentului Senatului, potrivit carora presedintele se alege prin vot secret la inceputul legislaturii, si fiecare grup parlamentar are dreptul sa faca o propunere.
Potrivit lui Doru Ioan Taracila, “diferenta specifica“ intre functia de presedinte si celelalte functii este ca numai in cazul acestora din urma se respecta algoritmul.
Liderii grupurilor parlamentare urmeaza sa se intalneasca din nou, in cursul dupa-amiezii, pentru a relua discutiile pe tema repartizarii functiilor in Biroul Permanent, precum si in conducerea comisiilor permanente.
In situatia in care se ajunge la un blocaj, daca negocierile esueaza, plenul Senatului hotaraste prin vot, a mai spus Taracila.