"Nimeni nu este mai presus de lege ", articol din Constitutia Romaniei, pare sa fie pentru parlamentari o prevedere valabila doar pentru altii. Acestora le-a fost inminat un proiect de lege privind statutul deputatilor si senatorilor, care le confera drepturi suplimentare fata de restul romanilor. Printre altele, ei ar urma sa primesca indemnizatie de parlamentari si dupa terminarea mandatului. In proiect se arata foarte clar ca "dupa expirarea mandatului, deputatii si senatorii care nu isi mai reinnoiesc mandatul si nici nu beneficiaza de pensie, primesc in continuare o indemnizatie tranzitorie, pina la obtinerea unei retributii salariale, dar nu mai mult de sase luni ". Nu se specifica si cuantumul acesteia, ceea ce inseamna ca este similar celui primit in perioada mandatului, adica in jur de 30 milioane de lei. In aceste conditii probabil ca o multime dintre parlamentari vor amina reangajarea dupa sfirsirea mandatului. In plus, atunci cind vor iesi definitiv din cimpul muncii, ar putea beneficia de o pensie suplimentara, in afara celei obisnuite. In proiect se stipuleaza ca aceasta va fi acordata doar celor carora li s-a retinut lunar 5% din indemnizatie special pentru constituirea fondului de pensii suplimentar, ceea ce creeaza aparenta ca pensiile in cauza vor fi platite doar din cotizatiile senatorilor si deputatilor. La un alt articol se arata insa ca fondul mentionat "se completeaza din incasarile extrabugetare si din economiile realizate la bugetele aprobate de Camera Deputatilor si Senat ", de unde reiese ca, de fapt, o parte din cuantumul pensiilor va fi suportat tot de contribuabili. Drepturile post-mandat ale parlamentarilor nu se opresc aici. Potrivit proiectului, timp de 30 zile dupa terminarea mandatului acestia pot calatori gratuit de trei ori dus-intors la Bucuresti.
Cercetarea unui parlamentar este, potrivit amintitului proiect, o actiune deosebit de greu de realizat. In acesta este specificat ca un senator sau deputat nu poate fi arestat, retinut si nici macar perchezitionat fara incuviintarea Camerei din care face parte. Cu alte cuvinte, doar pentru perchezitionarea unui demnitar este necesar sa se intruneasca Senatul sau Camera Deputatilor. Este un caz unic deoarece nici o alta institutie din Romania nu este consultata atunci cind un salariat de-al sau urmeaza sa fie arestat, retinut sau perchezitionat. In propunerea legislativa se arata totusi ca "in caz de infractiune flagranta ", parlamentarii pot fi retinuti si supusi perchezitiei, dar ca Ministerul Justitiei trebuie sa informeze urgent conducerea Senatului sau a Camerei, iar daca plenul acestora considera ca masura este nejustificata, o pot revoca. Mai mult, daca parlamentarii sint in vacanta, atunci ei vor fi convocati de urgenta pentru a dezbate o astfel de problema.
Proiectul legislativ cuprinde o multime de gratuitati si drepturi banesti pentru parlamentari, multe dintre ele fiind deja in vigoare. Printre altele, deputatii si senatorii au dreptul la cheltuieli de protocol, ajutoare, recompense, stimulente, contributii la actiuni umanitare si burse al caror cuantum se stabileste de catre birourile permanente ale celor doua camere. Desi primesc in folosinta autoturism gratuit, parlamentarii care utilizeaza masina personala beneficiaza de 9,5 litri gratuiti de benzina pentru fiecare suta de kilometri efectuata in afara circumscriptiei. Lor li se deconteaza pina la o anumita limita si cheltuieli postale si de telecomunicatii si beneficiaza si de transport intern gratuit pe liniile aeriene, fluviale si feroviare.
Mult diferiti fata de restul bugetarilor in toate aspectele mentionate, parlamentarii ar urma insa sa aiba parte de acelasi tratament cind este vorba de cresterea indemnizatiilor, in proiect prevazindu-se ca atunci cind se majoreaza salariile bugetarilor, obligatoriu se ridica si nivelul indemnizatiilor demnitarilor.
Proiectul de lege a ajuns si la parlamentarii botosaneni, numai ca acestia sustin ca inca nu l-au parcurs. "Proiectul nu a intrat deocamdata in nici un fel de dezbatere. Il voi studia si apoi va voi raspunde ", afirma senatorul PNL Mihai Tabuleac. Nici deputatul Costica Macaleti nu este inca familiarizat cu proiectul, dar crede ca prevederile nu sint exagerate. "Ca un ales al statului, cu statut de demnitar si multe voturi in spate, cred ca este in regula ", afirma parlamentarul PSD. Acesta mai crede ca senatorii si deputatii nu vor ajunge sa stea acasa jumatate de an dupa terminarea mandatului doar pentru a incasa in continuare indemnizatie de parlamentar.
Proiectul este initiat de deputatul PNL Nicolae Gheorghiof, secretar al Camerei Deputatilor.