Organizarea alegerilor pentru europarlamentari ar fi trebuit organizate inaintea aderarii, dar amanarea anuntarii datei integrarii Romaniei in UE a impiedicat o astfel de masura, a declarat Leonard Orban, intr-un interviu pentru NewsIn.
"Eu am crezut ca cel mai potrivit ar fi fost sa organizam alegerile pentru europarlamentari inaintea aderarii, ca sa stim exact pe cine trimitem dupa 1 ianuarie 2007 in Parlamentul European", a spus Orban.
Romania are 35 de euroobservatori in Parlamentul European, care isi vor continua activitatea pana la alegerea europarlamentarilor romani.
"Decizia Comisiei Europene de a amana o recomandare finala privind data aderarii pentru octombrie, ar fi fost mult mai greu sa organizam alegeri", a explicat Orban imposibilitatea punerii in practica a variantei enuntate de el.
In Tratatul de aderare a Romaniei la UE este stipulata organizarea alegerilor pentru europarlamentari pana la sfarsitul lui 2007, iar Leonard Orban crede ca primavara lui 2007 ar fi, in aceste conditii, momentul potrivit.
Discutiile privind alegerea europarlamentarilor a fost legata de alegerile anticipate. (D.P.)