O fortare a legii. Asta ar insemna, in opinia ministrului transporturilor, Radu Berceanu, amanarea scrutinului pentru alegerea romanilor din Parlamentul European, programat sa aiba loc pe 13 mai.
Ministrul democrat e de parere ca amanarea alegerilor pentru Parlamentul European, idee sprijinita de partidele de opozitie pentru a face loc consultarii populatiei in cazul suspendarii presedintelui si in cel al votului nominal, este inoportuna deoarece celelalte doua scrutinuri au ramas deocamdata la nivel declarativ. Berceanu a spus sambata, la Craiova, ca parlamentarii ar trebui sa se gandeasca la o amanare a celor doua referendumuri propuse de PSD si de presedintele Traian Basescu, in conditiile in care prioritare si sigure in acest moment sunt alegerile europene. "Doreau ca singura chestiune clara si certa din cele trei s-o mute pentru a lasa loc unor lucruri care in acest moment sunt virtuale. Daca parlamentarii nu vor sa interfereze aceste lucruri, nu au decat sa le faca in esalonare astfel incat referendumurile sa fie dupa alegerile pentru Parlamentul European", a spus Berceanu. Demnitarul a adaugat ca nici presedintele nu este de acord cu amanarea alegerilor din 13 mai, trimitandu-le parlamentarilor si primului ministru Calin Popescu Tariceanu si o scrisoare in acest sens.
Amanarea alegerilor pentru PE, impotriva legii
In opinia liderului democrat, chiar daca s-ar dori in acest moment amanarea alegerilor, acest lucru nu ar mai fi posibil pentru ca demersurile pentru organizarea scrutinului sunt deja avansate. Radu Berceanu a declarat ca amanarea alegerilor nu s-ar putea produce decat printr-o incalcare a legii, din moment ce ministrul administratiei, democratul Vasile Blaga, a anuntat ca nu sprijina aceasta idee.
Mario Oprea: "Referendumuri inutile"
Desi presedintele PNL, premierul Calin Popescu Tariceanu, a amenintat initiatorii referendumurilor cu amanarea alegerilor europene daca nu renunta la demersuri, colegii de alianta ai democratilor declara ca isi doresc alegeri pe 13 mai. Presedintele PNL Dolj, senatorul Mario Ovidiu Oprea, a explicat insa ca referendumurile initiate de presedintele Traian Basescu si de PSD sunt oricum inutile pentru ca romanii isi doresc votul uninominal si a calificat referendumul pentru votul uninominal initiat de presedintele Basescu drept "o viitura de demagogie si populism". "PNL, PD si UDMR doresc alegeri europene pe 13 mai. In opinia mea, cele doua referendumuri sunt oricum inutile pentru ca noi stim deja ca populatia va spune da votului uninominal", a spus senatorul Mario Oprea.