Prim-ministrul Calin Popescu-Tariceanu i-a transmis o scrisoare presedintelui Traian Basescu ca raspuns la scrisoarea pe care acesta i-a adresat-o cu cinci zile in urma in legatura cu organizarea alegerilor pentru Parlamentul European. Tariceanu subliniaza ca datoria sa, ca prim-ministru, este sa se asigure ca "dezbaterea din cadrul alegerilor pentru Parlamentul European va fi axata pe temele europene ale Romaniei, nu pe temele conflictuale din plan intern".
Totodata, premierul isi exprima preocuparea fata de eventualitatea suprapunerii dezbaterilor cu teme "care ar influenta negativ desfasurarea acestui scrutin, teme care ar pune in plan secundar dezbaterea din jurul problemelor europene ale Romaniei".
Tariceanu a apreciat ca miza alegerilor pentru Parlamentul European este foarte mare, in conditiile in care cei 35 de viitori europarlamentari trebuie sa fie specialisti in problematica UE, capabili sa sustina interesele Romaniei. "Cei 35 de viitori europarlamentari romani trebuie sa fie, in primul rand, foarte buni cunoscatori ai problematicii Uniunii Europene. Nu ne putem permite ca politicieni specializati in ofensive de imagine, a caror principala calitate este abilitatea politicianista in teme de senzatie din politica interna, sa monopolizeze aceasta campanie si sa ajunga in Parlamentul European. Este evident ca vom putea evita aceasta situatie doar daca ambele referendumuri, atat cel pentru votul uninominal, cat si cel pentru suspendare, vor fi amanate pana dupa alegerile pentru Parlamentul European", a explicat Tariceanu.

Amanarea referendumurilor

De asemenea, premierul a precizat ca, in calitatea sa de sef al Executivului, va organiza alegerile la data stabilita, 13 mai, "doar daca reprezentantii clasei politice vor ajunge la un compromis si vor fi de acord sa amane cele doua referendumuri". Tariceanu si-a exprimat speranta ca, in urma consultarilor pe care presedintele Traian Basescu le va avea cu liderii partidelor parlamentare la 6 si 7 martie, "se va ajunge la solutia pe care o asteapta toti romanii".
"Domnule presedinte, impreuna le-am promis romanilor in 2004: 'Sa traiti bine!'. Guvernul a incercat sa-si faca datoria pentru a putea indeplini aceasta promisiune. Va adresez inca o data apelul de a adapta si activitatea noastra politica acestui scop", se arata in incheierea scrisorii adresate de prim-ministrul presedintelui Romaniei.

Blaga nu va semna

Pe de alta parte, ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, a declarat ca nu va semna o eventuala hotarare de Guvern prin care sa se amane data alegerilor pentru Parlamentul European, deoarece premierul este seful guvernului si isi poate asuma si singur o astfel de hotarare.
"Personal, nu o voi semna deoarece amanarea alegerilor este o decizie politica, ce nu se bazeaza pe considerente de ordin tehnic. PSD da dovada de oportunism si superficialitate cand sustine ideea amanarii alegerilor pentru Parlamentul European. Adevaratul motiv al social-democratilor este ca le e frica de rezultat, deoarece au ajuns la jumatatea scorului electoral din 2004. Cred ca pana in mai vor ajunge pana la un sfert. Le spun celor din PSD ca MAI nu se poate implica in gestionarea listelor electorale, deoarece - potrivit Ordonantei Guvernului 8/2006 - aceasta este o atributie a primarilor. Pe de alta parte, infiintarea unor noi sectii de votare in strainatate este sub controlul corpului diplomatic, fiind infiintate de Ministerul Afacerilor Externe. Eu cred ca ar trebui infiintate si mai multe, astfel incat sa le dea posibilitatea si mai multor cetateni din strainatate care sa voteze", a spus ministrul Blaga.