Liberalul Dan Motreanu a devenit oficial noul ministru al Agriculturii, dupa depunerea juramantului la Cotroceni in prezenta presedintelui si a premierului. Prioritatea esentiala a ministrului este absorbtia fondurilor europene destinate sectorului agricol.
Obiectivele ministrului Motreanu sunt similare cu cele ale Guvernului din care face parte, iar una dintre cele mai importante prioritati, conform declaratiilor sale, este utilizarea eficienta a banilor alocati de UE. "Cred ca este foarte important sa avem un procent ridicat de absorbtie, pentru a face trecerea de la stadiul actual al agriculturii romanesti, de subzistenta, la o agricultura care sa genereze profit", a declarat Dan Motreanu. De aceeasi parere este si seful statului, presedintele recomandandu-i noului ministru sa actioneze in directia pregatirii agentiilor din subordinea sa, efort pentru care si-a exprimat convingerea ca va beneficia de tot sprijinul Guvernului.
O alta prioritate a agendei de lucru a ministrului este atragerea tinerilor antreprenori in domeniu, in vederea "intaririi si consolidarii clasei de mijloc" din mediul rural. Noul ministru are planuri mari si doreste sa-si transforme subordonatii "in misionari, care sa bata din poarta in poarta", pentru a-i informa pe taranii romani despre oportunitatile, posibilitatile de investire si beneficiile pe care le pot oferii banii europeni.

Asteptat cu nerabdare la minister

"Am incredere in capacitatea mea de munca si in simtul responsabilitatii. Am mai lucrat cu fonduri europene si cu fonduri ale Bancii Mondiale, nu sunt lipsit de experienta", a declarat ministrul Agriculturii, precizand ca in cateva zile se va pune la curent cu deciziile tehnice, pentru a putea lua ulterior hotararile politice necesare. De altfel, primele zile in minister vor fi destul de dificile pentru noul ministru. Premierul a si trasat ca prima sarcina o sinteza a celor mai importante probleme ale agriculturii si realizarile din domeniu in 2006. Dar, nu numai intocmirea documentului va ocupa primele zile ale proaspatului membru al Guvernului. Motreanu a fost asteptat la minister de directorului Directiei Generale Buget-Finante din minister, Miron Moldovan, cu un teanc voluminos de hartii si dosare ce trebuiau semnate.
"Ministrul trebuie sa dea 500-600 de semnaturi, in special pentru acordarea de sprijin financiar, subventii, cheltuieli de personal", a explicat Moldovan.