Afacerile cu statul ii atrag ca un magnet pe politicienii locali. Desi, potrivit legii, prefectii, primarii, presedintii si vicepresedintii de consilii judetene pot fi acuzati de conflict de interese daca firmele lor incheie contracte cu statul, unii demnitari locali care ignora acest lucru.
Gandula analizat declaratiile mai multor politicieni din Dambovita, Olt sau Covasna, din care reiese ca acestia deruleaza afaceri pe bani publici.
Astfel, prefectul judetului Dambovita, Iancu Caracota, este actionar la mai multe societati. Potrivit Gandul, una dintre acestea este abonata la contractele cu institutiile de stat. Firma are incheiate 30 de contracte, iar cele mai multe dintre institutiile contractante sunt comune din judetul Dambovita. Valoarea totala a acestora se ridica la aproape doua milioane de lei.
Vicepresedintele Consiliului Judetean Olt, Ioan Ciugulea, a castigat o licitatie pentru realizarea unei baze sportive in comuna Traian, iar valoarea contractului este de 490.000 de lei.
Si vicepresedintele Consiliului Judetean Covasna, Laszlo Henning, a incheiat sute de contracte cu institutii finantate de la bugetul statului. Contractele, in valoare de 100.000 de euro, sunt incheiate prin intermediul a doua firme care asigura servicii informatice.
Prefectul judetului Bihor se poate considera un privilegiat. Potrivit declaratiei sale de interese, Ghilea Gavrila are zeci de contracte cu statul, in valoare de peste 100 de milioane de lei. Printre autoritatile contractante se afla Inspectoratul de Politie Bihor, Primaria Odorhei sau ANL Bucuresti.
Nici prefectul de Teleorman n-a stat departe de afacerile pe bani publici. Potrivit presei locale, Teodor Nitulescu este actionar la o firma care furnizeaza mobila pentru spitalul din Rosiorii de Vede.