Ziarul "Romania Libera” a publicat ieri un articol cu supratitlul " Mihai Chindlea, seful Constructiilor oradene - portret de baron local” si titlul " Tutar pentru putere si codos la sefii ierarhici”, in care este vizat in principal seful Inspectoratului Teritorial in Constructii Oradea, Mihai Lucian Chindlea, dar se fac referiri si la seful Inspectoratului Judetean in Constructii Satu Mare, Grigore Pop. Preluam integral acest articol cu acceptul autorului.

Mai-marele Inspectoratului Teritorial in Constructii Oradea (ITCO) este Mihai Lucian Chindlea. In parohia sa intra patru judete din nord-vestul tarii: Bihor, Satu Mare, Arad si Salaj. A fost si a ramas in fruntea inspectoratului sub trei legislaturi. De fiecare data s-a dat cu puterea. Este cunoscut ca un tip de bani gata. La numai 33 de ani, in 1999, a fost uns sef al ITCO. Sprijinul politic l-a primit de la taica-sau, fostul director al Directiei Generale a Finantelor Publice Bihor si vicepresedintele, pe vremea aceea, a organizatiei judetene a PNTCD. Oportunist, Chindlea jr. s-a bagat si el la taranisti. Apoi a trecut la PDSR. In prezent e in mari tandreturi cu liberalii. Imediat dupa reintoarcerea la guvernare a PDSR (PSD), in 2001, prefectul de Bihor de pe atunci, Ioan Tarau, a cerut la Bucuresti mazilirea din functie a lui Mihai Lucian Chindlea. Prinzind de veste, Chindlea a izbutit in numai doua zile de tratative sa-i intre pe sub piele lui Tarau. Urmarea: a ramas pe pozitie. Normal, a semnat imediat o cerere de intrare in PSD, unde s-a remarcat prin servilism si obraznicie. Slugarnic cu sefii ierarhici pe linie de partid si serviciu si arogant cu subalternii si oamenii de rind. In timpul guvernarii pesediste, Chindlea a fost sluga credincioasa a sefei cea mare de la Bucuresti, inspectoarea-sefa a Inspectoratului de Stat in Constructii (ISC), Irina Jianu. De loc din Bacau, Irina Jianu era partenera de afaceri cu fostul secretar de stat Sergiu Sechelariu la firma acestuia, Conimplus. Firma care i-a proiectat si construit lui Adrian Nastase un casoi cu patru etaje pe strada Zambaccian din Bucuresti. Cu timpul, Irina Jianu a devenit tovarasa la catarama cu Dana Nastase. Chindlea percuta de fiecare data cind cuplul Nastase vizita Bihorul. Era unul dintre principalii organizatori ai chiolhanurilor de protocol. Protejindu-si pielea sensibila, de play-boy local, Chindlea o coplesea cu slugarnicie pe sefa sa Irina Jianu. Sint de notorietate la Oradea si la ISC plocoanele pe care acesta i le trimitea regulat. Miei, purcei, vinat, palinca de Bihor sau Oas. In cel putin doua rinduri, de ziua de nastere a Irinei Jianu, Chindlea si-a trimis soferul, cu masina de serviciu a Inspectoratului, la Bacau. In masina, ne-a declarat soferul, aproape ca nici el nu mai incapea de flori. In special trandafiri galbeni, de zeci de milioane de lei, de la serele de la Jibou sau Cluj. Impreuna cu omologul sau de la Constanta si cu Irina Jianu, Chindlea a fost si intr-o excursie in strainatate. La intoarcere Peugeotul cu care calatorisera a fost reparat pe circa inspectoratului.

Schimbarea la fata si ultimul "tun”

Dupa iesirea de la guvernare a PSD, Chindlea s-a orientat rapid. Nimic din ceea ce facuse anterior nu a mai contat atunci cind si-a vazut pielea si scaunul in primejdie. Noul sau protector este deputatul liberal de Bihor, Corneliu Popa. Adica insusi presedintele organizatiei judetene a PNL din Bihor. Nimeni altul decit fostul director general al firmei Transilvania General a fratilor Micula. Firma la care in prezent taica-sau, Chindlea senior, este director economic. Mai nou, a inceput sa faca temenele si in fata noii sefe de la Bucuresti, inspectoarea-sefa a ISC, Dorina Nicolina Isopescu. Revenind insa la dragostea dintii, e de amintit un tun grozav tras impreuna cu fosta lui sefa, Irina Jianu. In primavara anului trecut toate inspectoratele teritoriale de constructii din tara, unsprezece la numar, au organizat un set de manifestari botezat "Trofeul Calitatii”. La Bihor actiunea s-a petrecut pe 26 aprilie 2004. Au fost invitate sute de firme din judetele arondate: Arad, Salaj, Bihor si Satu Mare, care aveau ca obiect de destinatie constructiile sau comertul cu materiale de constructii. La sunetul goarnei lui Chindlea inspectorii-sefi judeteni din subordinea sa si-au trimis emisarii sa incheie contracte de sponsorizare cu firmele de constructii. Cine putea sa se opuna? Piinea, cutitul si autorizatiile erau in mina lui Chindlea & Co. Numai la Satu Mare, de exemplu, din dispozitia inspectorului sef Grigore Pop s-au incheiat contracte de sponsorizare cu vreo suta de firme de profil. Sumele virate variau intre 15 si 30 de milioane de lei. Banii au fost virati unei firme din Bucuresti, Contur Media, cu care au fost incheiate de altfel contractele de sponsorizare.

Colecta preelectorala

L-am cautat pe Mihai Lucian Chindlea la Oradea. L-am gasit in schimb la subalternul si bunul sau amic din Satu Mare, inspectorul-sef al ITC Satu Mare, Grigore Pop. Initial a refuzat sa vorbeasca in fata reporterului. Dupa negocieri a acceptat microfonul. Cit despre raspunsuri clare la intrebarile noastre, mai nimic. Domnia sa nu-si aduce aminte mai deloc. Doar palmele ii cam transpirasera si camasa il stringea vizibil. Chindlea s-a spalat pe miini. Vezi, Doamne, ca firma aia a organizat totul. Ca nu stie citi bani s-au strins si nici cum s-au cheltuit. Luind in considerare cit s-a colectat la Satu Mare, un calcul elementar arata ca din cele patru judete din parohia lui Chindlea s-au strins cel putin sase miliarde de lei. O suma impresionanta tinind cont ca manifestarea a inclus un simpozion in sala Teatrului de Stat din Oradea, o masa festiva la o circiuma din oras, precum si niscaiva pliante si baloane colorate. Or, la 300-400 de oaspeti cit isi aminteste Chindlea ca au venit, masa nu putea costa mai mult de 300-400 de milioane de lei. Adica un milion de lei pe persoana. Chiria pentru sala, basca pliantele si baloanele mai puteau costa si ele, sa zicem, 100-150 de milioane. Rezulta ca nu s-a cheltuit decit o zecime din suma colectata. Restul in ce buzunar a intrat? Straniu este ca societatea Contur Media, organizatorul evenimentului, este o firma de apartament. Sediul sau din Bucuresti de pe strada Cercului nr. 6, bl. 5/7, scara B, etajul II este un apartament de 50 metri patrati. Firma a fost infiintata in primavara anului 2002, iar pe site-ul Ministerului Finantelor apare ca in 2003 a avut o cifra de afaceri de aproape trei miliarde de lei. Sereleul are un singur asociat care este si administrator, o doamna pe nume Isabella Barbara Hurezan. Sediul este unul fictiv intrucit, din cite am aflat de la administratorul blocului, apartamentul a fost inchiriat altcuiva, iar de o vreme nu mai trece nimeni pe acolo. Am gasit-o pe Isabella Barbara Hurezan la telefonul redactiei publicatiei "Banii nostri”, unde este directoare economica. Am rugat-o sa ne transmita lista cu firmele care au sponsorizat manifestarea si sa ne explice cum s-au cheltuit banii. Din acel moment n-a mai fost de gasit. Am aflat insa ca d-na Hurezan este membru in departamentul editorilor al Clubului Roman de Presa si membru in CA de la SIF Muntenia! Buna treaba! Un singur lucru ne-a scapat doamna: ca in 2005 firma nu a avut nici o activitate. O chestie interesanta este ca firma Contur Media a avut un cont deschis la Alpha Bank, cu care s-a operat doar o luna si jumatate. Fix in perioada in care au fost virati banii de la firmele care au sponsorizat evenimentul. Eveniment care a avut loc chiar inainte de alegeri...

Cheia de bolta

Probabil dedesubturile acestei afaceri ar trebui cercetate de PNA. Prezentul articol poate fi considerat ca o sesizare. Pretinderea sau, mai grav, impunerea de catre functionarii de stat a platii unor sume de bani catre firme private sub acoperirea unei "sponsorizari” suna limpede a abuz. Mai grav, la Satu Mare s-au incasat sume frumusele si de la institutii bugetare publice. Spre exemplu, Directia pentru Agricultura sau Directia Silvica. In alta ordine de idei, daca la ITC Bihor s-au colectat sase miliarde, e logic sa ne imaginam ce suma s-a strins daca "Trofeul Calitatii” s-a organizat si la celelalte zece inspectorate teritoriale din tara. Ar rezulta in total 66 de miliarde. Adica vreo doua milioane de dolari la vremea aceea. Cheia de bolta a intregii afaceri o detine fosta inspectoare-sefa Irina Jianu. Ea poate fi gasita in casa sa din Bacau. Un fel de buncar pazit de ciobanesti germani si badigarzi moldoveni. (Va urma)