Deputatul PSD, Adrian Nastase, a intervenit in cadrul sedintei de plen, in care s-a discutat solicitarea procurorului general privind dosarul Zambaccian 1, pentru a mentiona ca deputatilor li s-a intins o capcana, prin reluarea unui vot pe baza unei decizii a CCR ce nu se aplica retroactiv.
"Oameni buni, intelegeti ceva din aceste chestiuni? Pentru demnitatea Parlamentului din care faceti parte sa va ganditi ca se poate crea un precedent", a afirmat Nastase. Deputatul PSD a mai afirmat ca procurorul general nu trebuia sa ceara reluarea votului in cazul sau, deoarece decizia Curtii Constitutionale nu se poate aplica decat pentru viitor.
"Nu cred ca procurorul general cu de la sine putere a facut acest lucru. Sunt jenat ca sunt folosit ca pretext pentru acest gen de actiuni", le-a spus Nastase colegilor deputati, ce trebuie sa voteze asupra raportului Comisiei de regulament in cazul sau. Sedinta Camerei Deputatilor a fost reluata, dupa ce a fost suspendata mai bine de o ora, pentru ca alesii nu s-au pus de acord ce anume trebuie sa voteze.
Deputatii trebuie sa dea un raspuns la cererea procurorilor de a vota din nou in cazul urmaririi penale a lui Nastase, in dosarul termopanelor. Deputatii trebuie sa decida prin vot daca vor da curs cererii procurorului general si se pronunta din nou in cazul anchetarii fostului prim-ministru si in dosarul termopanelor - Zambaccian I. Sedinta a fost extrem de tensionata, in conditiile in care PSD si PD-L sunt pe pozitii total opuse.
Pauza survenit in urma interventiei deputatului UDMR, Marton Arpad, care a semnalat faptul ca proiectul de hotarare nu a fost distribuit impreuna cu ordinea de zi. Ca raspuns Anastase a precizat ca "am consultat si eu staful tehnic" si intr-adevar documentul nu fusese distribuit deputatilor, astfel s-a decis suspendarea sedintei. Liderul grupului PSD, Viorel Hrebenciuc, si viceliderul Aura Vasile au mers, dupa suspendarea sedintei, in biroul presedintelui Camerei, Roberta Anastase, pentru a dezbate problema privind proiectul de Hotarare.
Anterior, in timpul dezbaterilor, purtatorul de cuvant al PSD, deputatul Bogdan Niculescu Duvaz a sustinut ca se discuta cererea de urmarire penala a lui Nastase, si nu procedura de reluare a votului in cazul acestuia, conform cererii Parchetului General. Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a decis ca deputatii sa dezbata si sa dea votul, in sedinta de astazi, asupra solicitarii procurorului general, Laura Codruta Kovesi, privind dosarul Zambaccian 1 al deputatului Adrian Nastase. Procurorul general Laura Codruta Kovesi a cerut, intr-o scrisoare trimisa Camerei Deputatilor pe 18 mai, reluarea votului asupra dosarului Zambaccian 1.
In final, grupruile parlamentare ale PSD, PNL si UDMR au parasit sala de sedinte din cauza incalcarii normelor procedurale de catre Roberta Anastase.