Mii de romani au stat la coada in primele zile ale noului an pentru a vizita Palatul Parlamentului, ale carui porti au fost deschise pentru o saptamana la initiativa Camerei Deputatilor. La finalul perindarii prin fosta Casa a Poporului, vizitatorii si-au manifesta admiratia pentru "lucrurile pe care le-a facut Ceausescu si pe care nimeni nu mai este in stare sa le faca" si ca ii incearca o incontestabila invidie pentru parlamentarii nostri, care dorm bine in fotoliile mari si spatioase fara sa-i deranjeze nimeni".
Un avantaj major al actiunii l-a constituit faptul ca s-a ales pentru desfasurarea ei perioada zilelor libere. De deschiderea portilor fostei Case a Poporului au profitat, in principal, romanii veniti din provincie sau cei care au avut in aceste zile oaspeti straini. In proportie covarsitoare, vizitatorii au facut parte din categoria persoanelor de varsta medie sau a pensionarilor. Cu acest prilej, curiosii au putut vedea cu ochii lor interiorul colosului aflat pe locul doi in topul celor mai mari cladiri din lume. Au aflat unde au fost tesute si decorate draperiile, din ce fel de cristal sunt construite candelabrele si din ce cariere au fost aduse blocurile de marmura. Unii si-au putut satisface dorinta de a pipai sculpturile din marmura, tesatura draperiilor, panza unui tablou sau de a se aseza in scaunele confortabile din unele sali. Numarul neasteptat de mare al vizitatorilor, lipsa ghizilor, precum si traseul de vizitare restrans la salile cele mai reprezentative de la nivelele P si P1 au facut ca majoritatea curiosilor veniti la Palatul Parlamentului sa fie nevoiti sa se descurce pe cont propriu prin culoare si sali.
In primele trei zile, Palatul Parlamentului a fost vizitat de aproape 20.000 de persoane. Ieri, presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a fost ghid de ocazie pentru vizitatori, aratandu-le secretele salii de plen a Camerei si ale propriului birou. Astazi, in cadrul actiunii "Parlament Deschis", este randul vicepresedintelui Camerei Deputatilor, Victor Ponta, sa fie ghidul vizitatorilor Palatului Parlamentului. (Carmen Corbu)