Blogul lui Catalin Ivan: Legenda celor 5 milioane de voturi

Il tot aud pe Mircea Geoana cum se cramponeaza in emisiunile tv din ultimele doua zile de cele 5 milioane de voturi pe care le-a castigat in alegerile prezidentiale.
Problema principala a lui Mircea Geoana nu este alta decat aceea ca nu reuseste sa inteleaga ca a pierdut alegerile, ca romanii traiesc prost si foarte prost din cauza unui guvern incompetent si corupt aflat in functie in special pentru ca el a pierdut alegerile, ca functia de presedinte al Senatului nu i se cuvine pentru niciun merit deosebit ci apartine unui partid care sufera din cauza prostiilor facute de el intr-o campanie pe care ar fi castigat-o oricine din tara asta cu mai mult discernamant si mai multa intelepciune.
Legat de cele 5 milioane de voturi, ma simt obligat sa-i transmit lui Mircea Geoana ca toti cei care am muncit in campania sa am facut eforturi foarte mari pentru a ne motiva proprii membri de partid si pentru a-i convinge ca Geoana este mai bun decat Basescu. Nu am nicio indoiala nici astazi ca Mircea Geoana este mai bun decat Basescu macar si pentru faptul ca rata de succes a "jocurilor politice" pe care le face este infinit mai mica decat cea a celui din urma. Cu alte cuvinte, pentru ca tot ceea ce incearca sa faca nu-i iese, este infinit mai putin periculos decat Traian Basescu. A fost cumplit de greu sa convingem oamenii ca Basescu este atat de rau incat ar merita votat chiar si Mircea Geoana.
Ma simt obligat, in completare, sa-i aduc aminte lui Mircea Geoana ca s-a aflat in permanenta la mai mult de 10 procente sub scorul partidului, inclusiv in ziua inceperii campaniei electorale. Daca va intra cumva in istorie, va fi pentru ca a reusit performanta de a pierde alegerile in conditiile in care absolut toata suflarea politica din Romania era de partea sa, exceptand evident PDL-ul.
Este evident pentru majoritatea membrilor de partid ca Mircea Geoana nu a insemnat un castig pentru partid nici in functia de presedinte al partidului si nici in cea de presedinte al Senatului. A facut permanent jocul lui Traian Basescu. Nu as vrea sa cad prada teoriei conspiratiei insa este cumplit de ciudat ce s-a intamplat in noapte de dinainte si apoi din ziua marii dezbateri din turul doi al alegerilor prezidentiale.
In fine, una peste alta, afirm cu tarie ca tanar care isi doreste o altfel de Romanie, corecta si demna, care spera sa faca parte la un moment dat dintr-o clasa politica respectata, competenta si responsabila, ca Mircea Geoana poate sa plece linistit pe drumul sau, nimeni din PSD nu va suspina in urma sa. Sunt zvonuri ca ar pleca la UNPR, la PC, sau ca si-ar face un partid propriu numit USP (Uniunea Social Progresista) pe care sa-l lipeasca apoi la UNPR inainte de alegeri. Nici nu conteaza care-i sunt planurile lui Mircea Geoana, cred cu tarie ca face parte din trecutul PSD-ului, un trecut negru, urat si greu de acceptat, si nu din viitorul acestuia.
Victor Ponta a spus de mai multe ori la Consiliul National al PSD de luna trecuta ca viitorii lideri ai PSD trebuie sa aiba trei calitati: competenta, onestitate si caracter.