Procesul de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana a inceput la 22 iunie 1995 • In octombrie 1999, Comisia Europeana recomanda inceperea negocierilor cu Romania • Dupa lungi tratative, in decembrie 2004, negocierile au fost incheiate, Comisia Europeana aprobind semnarea Tratatului in februarie 2005 • In aceasta luna, Parlamentul European a votat favorabil avizul conform caruia ieri s-a semnat Tratatul • Daca exista dovada clara ca Romania nu indeplineste cerintele de aderare in anumite domenii importante, Comisia Europeana poate cere aminarea datei aderarii pina in ianuarie 2008

Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana este preconizata pentru 1 ianuarie 2007, ieri fiind semnat doar Tratatul de aderare, in cadrul negocierilor Romania obtinind cincizeci de perioade de tranzitie si aranjamente tranzitorii, cele mai multe perioade de tranzitie dintre toate statele din actualul val de extindere. O perioada de tranzitie inseamna perioada dintre data aderarii la Uniune si data la care respectiva tara trebuie sa se conformeze legislatiei comunitare dintr-un domeniu, astfel ca, in timp ce 18 capitole au fost incheiate complet, alte 13 capitole au fost incheiate cu perioade de tranzitie. Libera circulatie a persoanelor, libera circulatie a serviciilor, agricultura, concurenta, transporturile, impozitarea, energia si mediul, justitia si afacerile interne sint doar citeva capitole referitoare la domenii de activitate pentru care s-a negociat, acordindu-se perioade de tranzitie. De la semnarea Tratatului de aderare si pina la aderarea efectiva, Romania este implicata in luarea deciziilor ca observator fictiv (fara drept de vot). Desi in aceasta perioada tara noastra nu va semna tratatele internationale, va fi invitata sa colaboreze la elaborarea acestora. Dupa finalizarea tuturor negocierilor, pe baza unei argumentatii solide, Romania va putea sa solicite perioade de tranzitie sau alte aranjamente tehnice de la orice act comunitar adoptat ulterior negocierilor de aderare si neinclus in Tratatul de Aderare. Alte puncte de interes major in negocierile dintre Romania si Uniunea Europeana s-au referit la modul in care vor fi realizate platile pentru fondurile de preaderare dupa ce tara noastra va deveni membra si clauzele de salvgardare.

"Concurenta si Justitia, doua capitole care pot amina data aderarii Romaniei"

Clauzele de salvgardare au efect protectionist si asiguratoriu si pot fi invocate in primii trei ani dupa aderare sau chiar inainte de aceasta, pe baza monitorizarii. Masurile protectioniste care se iau in baza acestora trebuie sa fie limitate in timp si nu pot fi mentinute mai mult decit este necesar. La capitolul Concurenta si Justitie si afaceri interne, Comisia Europeana poate recomanda Consiliului UE aminarea datei aderarii Romaniei cu un an, pina in ianuarie 2008, daca exista dovada clara ca tara noastra nu indeplineste cerintele de aderare pina la 1 ianuarie 2007, in anumite domenii importante. Statele membre pot aproba recomandarea cu majoritatea calificata ( 72,27 la suta din voturi, reprezentind 62 la suta din populatia uniunii).