Din 1986, 9 Mai a devenit Ziua Europei, un bun prilej pentru a fi organizate diverse actiuni si festivitati, menite sa apropie Uniunea Europeana de cetatenii ei, dar si pe cetatenii Uniunii intre ei.
Semnificatia zilei de 9 Mai trebuie cautata cu mai bine de o jumatate de secol in urma. La 9 mai 1950, ministrul de externe francez Robert Schuman a prezentat proiectul care presupunea crearea unei Europe organizate, bazata pe relatii de cooperare. Aceasta propunere, cunoscuta sub denumirea de Declaratia Schuman, este considerata inceputul a ceea ce astazi este cunoscut ca fiind Uniunea Europeana. In declaratia pe care a citit-o in fata presei internationale, Schuman a chemat Franta, Germania si alte tari europene sa isi uneasca productia de carbune si otel, ca o "prima concreta fundatie pentru o federatie europeana".
Apropierea acestor tari in forma propusa de diplomatul francez avea menirea sa puna capat, pentru totdeauna, razboiului ce a lasat in urma sa imense distrugeri materiale si morale.
Decizia ca 9 Mai sa fie sarbatorita drept Ziua Europei a fost luata in timpul summit-ului liderilor Uniunii Europene de la Milano din 1985.
Astazi, 9 Mai este un simbol european si, impreuna cu moneda unica euro, steagul albastru cu cele 12 stelute galbene si imnul - celebra "Oda Bucuriei" din Simfonia a IX-a de Ludwig van Beethoven - formeaza simbolurile identitatii politice a Uniunii Europene.
Pe 9 Mai 2006 s-au implinit 129 de ani de la proclamarea independentei de stat a Romaniei, respectiv 61 de ani de la incheierea celui de-al doilea razboi mondial.
Sectia de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei din Cetatea Baniei a fost ieri gazda multiplelor manifestari dedicate zilei de 9 Mai.
Romanii si independenta
Grupuri de elevi, coordonate de profesorii de specialitate, de la Scolile nr. 6, 18, 32, 36 si 34 din Craiova s-au intrecut ieri in maratonul activitatilor dedicate zilei de 9 Mai, sub egida "Importanta si urmarile cuceririi independentei Romaniei". La rampa evenimentelor cultural-istorice s-au aliniat: simpozioane, programe artistice si, nu in ultimul rand, concursul cu tema "Romanii in lupta pentru cucerirea Independentei Romaniei 1877-1878". "Destinul a facut ca poporul nostru sa aniverseze la 9 Mai evenimente importante pentru existenta sa, produse in ani diferiti, dar ambele fiind legate de actiuni militare de o importanta deosebita pe plan mondial si la care Romania a participat, la inceputul sau la sfarsitul acestora. 9 Mai 1877 este ziua in care Romania si-a proclamat independenta nationala, ideal ce devenise o necesitate imperioasa pentru poporul roman, impusa de mersul inainte al societatii romanesti. Acest eveniment a avut loc in urma votarii de catre Adunarea Deputatilor a unei motiuni prin care se lua act ca 'Ruperea legaturilor noastre cu Poarta si independenta absoluta a Romaniei au primit consacrarea lor oficiala'", a declarat muzeograf prof. dr. Toma Radulescu, seful Sectiei Istorie-Arheologie din cadrul muzeului.
Crampeie din istoria poporului roman
Elevii craioveni au aflat ca Proclamatia Independentei a trebuit consimtita, intarita si aparata pe campul de lupta. "In anii 1877 si 1878 a fost dus razboiul de independenta impotriva Turciei, in care armata Romaniei, alaturi de armata rusa, a invins Turcia, participand totodata si la eliberarea popoarelor din Balcani. Ea s-a acoperit de glorie in bataliile purtate la sud de Dunare, pe teritoriul Bulgariei - la Vidin, Grivita, Rahova, Plevna si Smardan. Motiv pentru care, din punct de vedere istoric, judetul Dolj are o insemnatate aparte - de la Calafat s-a tras primul obuz al independentei", a precizat muzeograf prof. dr. Toma Radulescu. Totodata, peste ani, la 9 mai 1945, poporul roman, alaturi de popoarele Natiunilor Unite, sarbatoreste victoria asupra Germaniei hitleriste. "Ca o continuare fireasca, aspiratia Romaniei de a se integra in Uniunea Europeana ramane o prioritate absoluta a politicii romanesti, expresia identitatii de idealuri, valori si principii, a vocatiei sale de tara democrata profund ancorata in traditii, cultura si civilizatie, in spatiul unic european", a explicat reprezentantul Muzeului Olteniei din Craiova.