Numar imens de voturi anulate in orasul nostru atat la alegerile pentru functia de primar, cat si la cele pentru Consiliul Local. Dintre cele 93.164 de voturi valabil exprimate in vederea desemnarii unui nou primar au fost anulate 2.875 de buletine de vot, ceea ce inseamna un procent de 3%.

Situatia a scapat total de sub control la Consiliul Local unde, dintre cele 91.094 de voturi valabil exprimate, au fost anulate 4.893 de buletine de vot, procentajul fiind de 5,1%.

"Este un numar foarte mare de voturi anulate. Este dificil de explicat ce s-a intamplat", ne-a declarat judecatorul Robert Florea, presedintele Biroului Electoral Municipal.

Conform legii privind organizarea alegerilor locale, daca procentul de anulare a voturilor depaseste 5%, cum este cazul la Consiliul Local, se poate solicita reluarea alegerilor. Pe acest principiu a mers majoritatea partidelor politice, care au cerut Biroului Electoral Central ca alegerile locale sa fie repetate in municipiul Galati, cel putin pentru Consiliul Local.

Reprezentantii partidelor, dar si mai multi candidati independenti, sustin ca au fost aflate codurile numerice personale ale multor galateni, in numele carora au votat alte persoane cu complicitatea unor membri ai sectiilor de votare. Exista si varianta conform careia cartile de identitate ale persoanelor care au participat la realizarea unor fraude erau marcate pentru a fi mai usor recunoscute de membrii sectiilor de votare.

In situatia in care va ajunge la concluzia ca rezultatul alegerilor locale la Galati a fost grav viciat, Biroul Electoral Central poate propune Guvernului, in calitate de organizator al procesului electoral, sa desfasoare un nou scrutin.