Bursa generala a locurilor de munca a fost, comparativ cu alti ani, o reusita. Cu toate acestea, multe dintre persoanele prezente nu si-au gasit un loc de munca in calificarea pe care o detin.
Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Dolj a organizat ieri Bursa generala a locurilor de munca. Actiunea s-a desfasurat in holul Universitatii din Craiova si reprezinta una dintre masurile pe care AJOFM Dolj le promoveaza pentru cresterea gradului de ocupare a fortei de munca disponibile la nivelul judetului.
Multi dintre cei prezenti la bursa nu au reusit sa gaseasca locuri de munca in domeniul in care sunt calificati. "Eu sunt electrician, am 57 de ani si este foarte greu sa-mi gasesc ceva de lucru. Am lucrat la sere 25 de ani, iar acum sunt in somaj de zece luni, mai sunt doua si n-o sa mai iau nici somaj. Am gasit ceva aici, dar sa vedem daca ma primesc", a spus Gheorghe Stoian. Cateva standuri mai incolo, alta persoana, aceeasi problema. "Din pacate, nu am gasit nimic. Eu sunt mecanic si am facut si o postliceala de tehnician radio-TV. Am lucrat la mai multe firme de televiziune prin cablu, iar de sase luni sunt somer. Cred ca trebuie sa ma reprofilez, vad ca se ofera locuri de munca in textile sau ca fierar-betonist, dulgher si eu nu am pregatirea necesara", a spus Cosmin Stanescu.
"Sper sa nu ceara experienta"
Printre cei care au participat la bursa au fost si cativa norocosi. "Am terminat anul trecut finante-asigurari la Facultatea de Stiinte Economice. Am dat o raita pe aici si am gasit posturi vacante de agent asigurari si inspector asigurari. Inca nu am discutat cu cei de la firme, dar merg sa vad care sunt conditiile. Sper sa nu ceara experienta, pentru ca asta ar fi o problema", a spus Adina Moreanu. La alt stand, doi barbati asteptau sosirea reprezentatilor firmei, doreau sa se angajeze, dar nu aveau cu cine discuta. "Am gasit un post vacant, muncitor necalificat la o turnatorie, dar nu au venit cei cu care ar trebui sa stam de vorba. Trebuie sa ma angajez pentru ca nu am calificare si nici somaj", a spus Ionel Trasca.
AJOFM Dolj a pus ieri la dispozitie, prin intermediul a 23 de agenti economici, 655 de locuri de munca vacante, 65 pentru persoane cu studii superioare, 550 de locuri pentru persoane cu calificare si 40 pentru necalificati. Bursa a fost vizitata de 450 de persoane aflate in cautarea unui loc de munca, iar 44 si-au gasit un serviciu corespunzator pregatirii profesionale si au capatat statut de persoana ocupata. "Cele 44 de persoane si-au gasit un loc de munca si urmeaza sa merga la serviciu. Din discutiile purtate cu agentii economici, alte 132 de persoane au fost selectate in vederea incadrarii. Acestea fie va trebui sa treaca printr-o perioada de proba, fie vor fi supuse unor testari. Pe de alta parte, multi nu s-au regasit in oferta bursei de azi (ieri - n.r.), motiv pentru care au optat pentru cursuri de calificare. Consideram ca bursa de anul acesta a fost o reusita. In comparatie cu alti ani, au participat mai multi angajatori, dar si mai multe persoane in cautarea unui loc", a spus Daniela Dobrin, directoarea AJOFM Dolj.