Ministerul Transporturilor va propune Guvernului un program care prevede construirea, incepand cu 2008, a 250-300 de kilometri de autostrada pe an. Anuntul a fost facut ieri de ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, intr-o conferinta de presa la Cluj.
Berceanu a declarat ca in acest mod se vor putea construi 2.500-3.000 de kilometri de autostrazi in zece ani, la fel ca in alte tari europene. Ministrul sustine ca s-a inspirat din cazul Portugaliei, in urma unei vizite efectuate si a intalnirii cu omologul sau portughez. "In Portugalia, au facut 2.500 de kilometri de autostrada in peste noua ani, asa ca se poate. Mi-a explicat cum s-au facut finantarile.
S-au bagat bani multi, iar taxa de autostrada este de 8,5 euro la suta de kilometri", a aratat Berceanu. El propune in Romania o taxa de autostrada intre trei si cinci euro pe suta de kilometri. "Facem un kilometraj de autostrazi intr-un ritm sustinut. Cum se face acum, ne pacalim singuri. Banii vor fi, in cele din urma, toti de la buget. Problema este cum vrei sa faci: intai autostrada si sa platesti 25 de ani sau iei rata din cei 25 de ani, si faci cate o bucatica de autostrada in fiecare an si sa ai autostrada la sfarsitul perioadei", a mai spus ministrul Transporturilor. (A.M.)