Senatorul PSD de Dambovita, lector univ.dr. ADRIAN TUTUIANU (foto), a sustinut in Senat o declaratie intitulata "Dupa 20 de luni: Guvernul Boc (file din poveste) - cifrele dezastrului", pe care o puteti citi in continuare.
'Saptamana trecuta am avut parte de momente de sarbatoare. In aplauzele stinghere ale doamnelor Udrea si Anastase pe de o parte si huiduielile unei tari intregi pe de alta parte, Guvernul Boc a pus capat emotiilor nationale si s-a regrupat. Episodul 5. O mare piatra de pe inima ne-a fost luata, caci tare ne-am temut ca-si va da demisia in-corpore. Asa, stam mai linistiti.
In fine, lasand gluma la o parte, astazi am considerat ca sarbatoarea perpetuarii domnului Boc in fruntea Guvernului trebuie dublata de un bilant obiectiv al celor 20 de luni de cand, in tandem cu patronul de la Cotroceni, face si desface in Romania.
Am in fata doua pagini de cifre, date, statistici care, oricat de mult s-ar stradui Radu Moraru sau Andreea Pora sa le traduca, dau acelasi lucru: in 20 de luni de guvernare Boc, dezastrul a acaparat Romania in toate domeniile de activitate. Va rog sa ma credeti ca nu mi-a fost usor sa selectez informatiile ca sa iasa o prezentare sintetica.
Asadar, ce inseamna Emil Boc, ca premier, dupa 20 de luni?
• 20 de luni de Guvern Boc inseamna 800.000 de someri, cu perspective pentru depasirea milionului. Avem o crestere a ratei somajului de la 3,9% in 2008 la 7,8% - cel mai ridicat ritm de crestere din Uniunea Europeana.
• 20 de luni de Guvern Boc inseamna evaziune fiscala in toata splendoarea ei. Infractionalitatea economica a crescut cu 210% mai mult fata de 2008, bugetul de stat suferind prejudicii de 4,45 miliarde de euro. Numai la alcool fenomenul provoaca pierderi la buget de 760 de milioane de euro pe an.
• 20 de luni de Guvern Boc inseamna pierderi anuale de 300 de milioane de euro ca urmare a neimpozitarii transportatorilor si a scolilor de soferi fara autorizatie.
• 20 de luni de Guvern Boc inseamna un site de peste 500 de milioane de euro, suma egala cu reducerile preconizate prin impozitarea pensiilor si de zeci de ori mai mare decat bugetul Senatului pe care, onor dom’ presedinte, vrea sa-l desfiinteze.
• 20 de luni de Guvern Boc inseamna o crestere a datoriei publice de la 21,65% din PIB in 2008 la 34,66% in 2010. Fenomenul nu doar ca pune in pericol sustenatilibatea procesului de relansare economica, ci face imposibila aceasta relansare. Efectul imediat: cresterea taxelor.
• 20 de luni de Guvern Boc inseamna o scadere a investitiilor in economie cu aproape 19 la suta. Motivele invocate de catre afaceristi sunt pe cat de firesti, pe atat de tragice: politica haotica a Executivului, dublata de neincrederea totala in masurile incompetentilor de la Victoria.
• 20 de luni de Guvern Boc inseamna o frunza pe care s-au platit cateva sute de mii de euro. Si pentru ca tot am ajuns la capitolul "Udrea" din guvern, unul extrem de sensibil, plusam cu alta "realizare": numarul turistilor straini a scazut cu 3,4% in mandatul domniei-sale. Dincolo de frunze, vuittoane si pantofi cu toc aruncati inundatilor, troneaza mare: FANFARONADA SI INCOMPETENTA.
In fine, 20 de luni de Guvern Boc inseamna salarii taiate cu 25% si TVA marit la 24%.
Concluziile acestui dezastru se regasesc in cifrele seci si tragice ale indicatorilor:
- Deficitul bugetar a crescut de la 4,8 la 6,8 la suta;
- Inflatia a crescut de la 6,3 la 7,8 la suta;
- Cresterea economica a ajuns de la + 7,1 la - 1,9.
In fapt, ce am vrut sa subliniez este faptul ca nu-i atat de important al catelea Guvern conduce Emil Boc. Amanuntul asta nici n-ar fi fost luat in seama daca Boc 1, Boc 2, 3 si 4 nu s-ar fi intrecut la capitolul "Nepricepere, aroganta si tupeu". Iar circul asta jenant al remanierii nu ne ofera decat "speranta", cu ghilimelele de rigoare, ca si Boc 5 va fi la fel de incompetent. Grav e ca domnul Boc e incapabil sa priceapa ca e incapabil. Asta e adevarata tragedie: 20 de luni de Guvern Boc inseamna o Romanie in faliment.'