Parlamentul European (PE) a alocat suma de 13,8 milioane de euro pentru cheltuielile in 2006 cu parlamentarii observatori din Romania si Bulgaria. La interventia presedintelui PE, Josep Borrel, acesti observatori vor fi prezenti la lucrarile PE inca din toamna, si nu din ianuarie 2006, cum se stabilise in urma cu o saptamana.

Saptamana trecuta, liderii grupurilor parlamentare anuntasera amanarea acestei participari pana la 1 ianuarie 2006. Josep Borrel, nemultumit de hotararea luata in absenta sa, a facut o noua propunere joi la Strasbourg, el argumentand ca singura decizie logica este ca observatorii din Bulgaria si Romania sa fie invitati la PE dupa vacanta de vara. Ramane ca presedintele PE sa ia legatura cu presedintii Parlamentelor din Romania si Bulgaria pentru a decide data - fie septembrie, fie octombrie - la care observatorii din cele doua tari vor fi prezenti in Legislativul european.
Tot in ultima reuniune a Parlamentului European a fost adoptat si bugetul acestei institutii pe 2006. Parlamentul European a estimat costurile necesare pentru Bulgaria si Romania la 13,8 milioane de euro. Aceasta suma va acoperi cheltuielile cu observatorii din cele doua tari, dar si costurile pentru logistica. Propunerea presedintelui Parlamentului European (PE), Josep Borrel, ca observatori din Romania si Bulgaria sa ia parte la lucrari, dupa vacanta de vara, a starnit mai multe reactii la Strasbourg si la Bucuresti. Liderul grupului europarlamentarilor socialisti, Martin Schulz, a declarat, la o reuniune a liderilor grupurilor politice din Parlamentul European, ca sprijina propunerea formulata in acest sens de presedintele PE. “Grupul socialist sprijina ferm aceasta initiativa. Noi intentionam sa invitam la dezbateri observatori din cadrul partidelor socialiste dupa vacanta si sunt incantat ca intreg Parlamentul va primi observatori“, a declarat Schulz. La Bucuresti, Guvernul a salutat imediat decizia PE. “Salutam decizia Parlamentului European de a invita observatori din Romania si Bulgaria la sesiunea de toamna a Legislativului european. Consideram ca este un semnal politic important, care arata increderea in capacitatea Romaniei de a indeplini conditiile necesare integrarii europene“, se spune intr-un comunicat al Guvernului.

Berceanu a vorbit cu Borrel

Senatorul Radu Berceanu, vicepresedinte al PD, a declarat ieri ca a pledat pe langa Josep Borrel, presedintele Parlamentului European, ca Romania sa-si trimita observatori in Legislativul european inca din aceasta toamna. El a precizat ca democratii isi vor desemna cei cinci reprezentanti in PE dupa Conventia Nationala Extraordinara a partidului din 25 iunie. Parlamentarii, care vor avea statut de observatori, vor fi selectati cel mai probabil de Biroul Permanent National pe baza anumitor criterii, printre care cunoasterea a doua limbi straine si experienta politica in domeniul relatiilor externe. Berceanu a nominalizat ca posibili parlamentari observatori pe Cezar Preda, Marin-Jean Marinescu si Anca Boagiu.
Si Adrian Nastase, presedinte executiv al PSD sustine ca a facut demersuri pe langa europarlamentarii socialisti pentru ca observatorii sa fie admisi din aceasta toamna.