DeCeNews: Cum a devenit 10 Mai Sarbatoarea Nationala a romanilor

Ziua de 10 Mai a ramas intiparita in traditia romanilor ca Sarbatoare Nationala odata cu venirea pe tronul Romaniei a lui Carol I, in 1866. Ziua Monarhiei a fost sarbatorita pana in 1947, cand regimul comunist a decis ca 23 August sa devina Ziua Nationala.
Venirea pe tronul Romaniei a unui principe strain era necesara, pentru ca unirea celor doua principate sa poata fi recunoscuta. Pentru depasirea acestor momente de nesiguranta politica si urmand exemplul grecesc, romanii au propus aducerea unui principe strain. Propunerea i-a fost facuta printului de Flandra, acesta refuzand oferta. Dupa mai multe discutii, s-a hotarat aducerea in tara a lui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, un tanar de 27 de ani. Hotararea fiind luata, desi nu primise binecuvantarea familiei cu toata inima, Carol a plecat incognito, strabatand Austria cu teama, deoarece aceasta era intr-un conflict cu Prusia sa natala. Printul a calatorit cu trenul, la clasa a doua, sub numele de Carol Hettingen, pana la Buzias, de unde a luat vaporul.
Prima imagine a noii capitale: porcii din curtea hotelului de pe Calea Victoriei
Pana la Bucuresti a calatorit intr-o caruta a postei, unde "opt cai erau inhamati la ea si doi vizitii, amandoi calari, ii indemnau mereu la tot mai mare goana, scotand chiote si strigate...", cum scria Mite Kremnitz in "Regele Carol al Romaniei". In timpul acestei calatorii si-a dat seama ca va trebui sa aduca schimbari in tara, situatia nefiind deloc roz. De pilda, prima imagine pe care și-o amintește din Capitala, este a unei șatre care trasese in spatele hotelului in care era cazat, printre porcii "evadati" din curtea unei gospodarii din preajma. Hotelul era situat pe... Podul Mogoșoaiei, actuala Cale a Victoriei. Femeile din lumea buna nu puteau traversa strazile din centru, din cauza noroaielor, circuland doar cu trasura. Toate acestea se vor schimba sub domnia lui Carol, pana la inceputul noului secol Bucureștiul fiind numit micul Paris, iar Romania, Belgia Orientului.

Motiunea "Independentei", promulgata pe 10 Mai

La 10 mai 1866, Carol I intra in Bucuresti. Acest moment a reprezentat nasterea Dinastiei si inceputul unei perioade de profunde schimbari in societatea romaneasca. Romania avea inca, la acea vreme, statut de tara aflata sub suzeranitatea turca. Carol I, aflat in fata Parlamentului, jura ca va fi credincios legilor tarii, ca va pazi religia romanilor, integritatea teritoriului lor.
La 10 mai 1877, dupa ce cu o zi inainte Parlamentul Romaniei vota motiunea care declara "Independenta absoluta a Romaniei", Carol I proclama solemn Independenta absoluta a Romaniei, fapt ce a dus la acoperirea de glorie la Plevna, Grivita si Smardan.
In data de 14 martie/26 martie 1881 camerele reunite ale Parlamentului au votat transformarea tarii din principat in Regatul Romaniei. Pentru a marca evenimentul, ziua nationala sarbatorita pe 10 mai 1881 a fost una din cele mai spectaculoase serbari din istoria Romaniei. Principele Carol a devenit Regele Romaniei, cu numele de Carol I.

Ziua Regelui devine Ziua romanilor

Istoricul Ion Bulei se intreba daca 10 Mai reprezenta ziua regelui si a familiei sale sau ziua tuturor romanilor. La inceput, ea avea mai accentuat prima acceptiune. "Sarbatoarea acestei zile avea si semnificatia aducerii aminte, avand mereu persoana principelui (regelui) si familia sa in centru. Familia regala, pe langa participarea la defilare, era prezenta la slujba pentru sfintirea zilei la Mitropolie, la masa festiva de la Palat, iar seara iesea in mijlocul bucurestenilor, asista la bataia cu flori de la Sosea si la spectacolul cu focuri de artificii din Cismigiu. Carol I, Ferdinand, dar si Carol II si Mihai I voiau sa fie in aceasta zi cat mai mult vazuti, sa ilustreze apropierea de popor (pentru orice suveran si, prin imitatie, pentru orice om politic in epoca moderna, imaginea publica era esentiala).
10 Mai nu era insa doar ziua regelui si a familiei sale. "Sarbatoarea regelui Carol e si sarbatoarea Romaniei! Netrebnic romanul care nu-si uita astazi de pasurile lui", arata Pompiliu Eliade intr-o conferinta la o serbare populara in 1903, indemnand locuitorii Bucurestilor sa petreaca, sa uite de necazuri si sa traiasca laolalta cu semenii o clipa de inaltare sufleteasca. Sub domnia lui Carol I, semnificatia sarbatorii de 10 Mai a fost amplificata an de an. In 1947, a fost inlaturata monarhia si odata cu ea si 10 Mai din calendarul sarbatorilor romanilor. Regimul comunist care a venit la putere si-a gasit 23 august ca zi nationala. De asemenea, in acelasi timp s-a cautat ca 10 Mai sa nu mai reprezinte altceva decat venirea in tara a unei monarhii straine, care nu se incadra in tiparele oranduirii nou instalate la conducerea Romaniei.