6.979 de case au fost afectate de inundatiile din ultima luna, dintre care 5.946 au fost avariate. Din acestea, 182 de locuinte au fost distruse, iar 851 sunt in pericol de prabusire, a aratat ieri premierul Emil Boc. "Sunt 1.033 de case care trebuie reconstruite, sunt 1.033 de familii care trebuie sprijinite de stat", a subliniat premierul. Potrivit acestuia, pagubele totale produse de inundatii se ridica la "sute de milioane de euro".
In context, el le-a cerut prefectilor sa supravegheze modul in care primariile elibereaza autorizatiile de constructie pentru noi locuinte, astfel incat casele sa fie reconstruite rapid si in afara zonelor inundabile. "Vegheati sa fie eliberate imediat autorizatii de constructie pentru cei care si-au pierdut casele la inundatii. Nu vom reconstrui case exact in zona unde este pericol de inundatii. Monitorizati modul in care primariile pun la dispozitie teren si elibereaza autorizatii pentru case", le-a spus prefectilor seful Guvernului.
Referitor la actiunea autoritatilor in cazul inundatiilor, premierul le-a multumit celor implicati pentru modul in care au intervenit, insa a mentionat ca "reactia a fost buna", dar "cu mici exceptii". "Pe alocuri, este loc de mai bine, dar am vazut oameni care au stat nopti si zile pe baricade", a spus Boc.

Femeie surprinsa de o viitura in Covasna

O femeie de 51 de ani din comuna covasneana Belin a fost surprinsa de o viitura ieri dupa-amiaza din cauza ploilor torentiale din zona. Femeia a fost salvata si dusa la spital in soc hipotermic, in stare critica. Conform purtatorului de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Covasna, Marius Tolvaj, paraul Belin a iesit din matca din cauza ploilor abundente si a inundat 250 de gospodarii din comuna. Potrivit acestuia, in urma viiturii, a fost afectat si podul in centrul comunei Belin.






Zeci de gospodarii si case din comuna covasneana Belin au fost inundate, la sfarsitul lunii iunie, din cauza cresterii debitului paraului Belin, ca urmare a ploilor torentiale. Potrivit ISU Covasna, in urma unei viituri produse de o rupere de nori, la vremea respectiva debitul paraului Belin a crescut si au fost afectate localitatile Belin si Belin Vale.