Dimitrie Vatamaniuc (n. 25 septembrie 1920, Sucevita - d. 4 iulie 2018, Bucuresti) a fost un critic si istoric literar roman, membru de onoare (2001) al Academiei Romane, reputat eminescolog si un fervent aparator si promotor al culturii si civilizatiei romanesti din Bucovina de Nord. Dimitrie Vatamaniuc a continuat opera lui Perpessicius (Dumitru S. Panaitescu), care si-a inchinat viata studierii operei poetului Mihai Eminescu. El este cunoscut si apreciat in tara si strainatate pentru cercetarea si publicarea operelor complete ale lui Mihai Eminescu, indeosebi a celebrelor Manuscrise facsimilate. Pastrate de Titu Maiorescu si donate Academiei Romane in 1902, aceste manuscrise au fost legate in 45 de caiete, fara o cronologie stricta si fara o ordine tematica. Caietele au fost citite, descifrate, valorificate si reproduse in editii succesive, timp de un secol, de cateva generatii de eminescologi, de la Perpessicius, George Calinescu, la Dimitrie Vatamaniuc si Petru Cretia.
Referindu-se la daruirea cu care Dimitrie Vatamaniuc a lucrat la editia integrala Eminescu, Petru Cretia spune:
- Prezenta lui D. Vatamaniuc a fost providentiala. Cunoasterea amanuntita a autorului si a epocii, indelungata experienta a manuscriselor eminesciene, echilibrul si patrunderea judecatilor sale, tenacitatea si harnicia lui, o disciplina de fier a muncii zilnice, smerenia cu care accepta solutiile care veneau din afara ariei sale specifice de competenta, capacitatea de a rezista oricaror adversitati au facut din el un coechipier admirabil, iar vointa sa neabatuta a facut posibil ducerea pana la bun capat a lucrarilor. - Petru Cretia , - Constantin Hrehor, Convorbiri sub scara cu ingeri, Editura Timpul, Iasi, 2010, p.334
Sub coordonarea lui Dimitrie Vatamaniuc, un grup de cercetatori a publicat, incepand cu 1977, proza si publicistica lui Eminescu. In 1993, s-a incheiat publicarea traducerilor din manuscrisele lui Eminescu, texte germane, note de curs.
A editat opera lui Ioan Slavici, in 14 volume (1967-1987) si Avatarii Faraonului Tlà de G. Calinescu (1979).
Nascut si crescut in Bucovina de Nord, Dimitrie Vatamaniuc s-a implicat cu daruire in studierea, apararea si promovarea valorilor culturale romanesti din aceasta zona. A fost director al Centrului pentru Studierea Problemelor Bucovinei din Radauti al Academiei Romane, transformat, in 1992, in Institutul National Bucovina de la Radauti; redactor-responsabil al revistei Analele Bucovinei si coordonator al Enciclopediei Bucovinei in studii si monografii; director al revistei Septentrion, publicatie a Societatii pentru Cultura si Literatura Romana din Bucovina (Radauti), si Glasul Bucovinei (Cernauti).