Ce este Biblia?

• Intrebare: Ce este Biblia?
• Raspuns: Raspuns: Cuvantul "Biblie" provine din limba greaca si latina si inseamna "carte"; un nume potrivit, din moment ce Biblia este Cartea - pentru toti oamenii din toate timpurile. Este o carte cum nu exista alta, fiind cu totul aparte.
• In Biblie sunt cuprinse 66 de carti diferite. Ele includ carti ale legii precum Levitic si Deuteronom, carti istorice precum Ezra si Faptele Apostolilor, carti poetice precum Psalmii si Eclesiastul, carti profetice precum Isaia si Apocalipsa, biografii precum Matei si Ioan, cat si epistole (scrisori formale) precum Tit si Evrei.
• Autorii
Aproximativ 40 de autori diferiti au contribuit la scrierea Bibliei, de-a lungul a aproximativ 1500 de ani. Autorii erau regi, pescari, preoti, oficiali din guvern, fermieri, pastori si medici. Din toata aceasta diversitate, in mod extraordinar, a rezultat o unitate incredibila, cu teme comune intretesute.
• Unitatea Bibliei se datoreaza pana la urma faptului ca ea are un singur Autor - Insusi Dumnezeu. Biblia este "insuflata de Dumnezeu" (2 Timotei 3:16). Autorii umani au scris ceea ce Dumnezeu a vrut ca ei sa scrie, iar rezultatul a fost Cuvantul sfant si perfect al lui Dumnezeu (Psalmul 12:6; 2 Petru 1:21).
• Partile Bibliei
Biblia este impartita in doua parti mari: Vechiul si Noul Testament. Pe scurt, Vechiul Testament este istoria unui popor, iar Noul Testament - istoria unui Om. Poporul era calea prin care Dumnezeu L-a adus pe Omul Iisus Hristos in lume.
• Vechiul Testament descrie nasterea si pastrarea poporului Israel. Dumnezeu a promis sa-l foloseasca pe Israel pentru a binecuvanta intreaga lume (Geneza 12:2-3). Odata ce Israel era stabilit ca natiune, Dumnezeu a ridicat o familie din popor prin care sa vina binecuvantarea, si anume familia lui David (Psalmul 90:3-4). Apoi, din familia lui David a fost promis un Om care va aduce binecuvantarea promisa (Isaia 11:1-10).
• Noul Testament descrie in amanunt venirea acelui Om promis. Numele Lui este Iisus; El a implinit profetiile Vechiului Testament traind o viata fara pacat, murind pentru a deveni Mantuitorul nostru si inviind din morti.
• Personajul central
Isus este personajul central al Bibliei. Intr-adevar, intreaga Carte este despre El. Vechiul Testament prezice venirea Sa si stabileste scena pentru intrarea Lui in lume. Noul Testament descrie venirea si lucrarea Lui pentru a aduce mantuire lumii noastre pacatoase.
• Iisus este mai mult decat o figura istorica. De fapt, El este mai mult decat un om. El este Dumnezeu in trup, iar venirea Lui a fost cel mai important eveniment istoric din lume. Insusi Dumnezeu a devenit om pentru ne oferi o imagine clara si inteligibila despre Sine. Cum este Dumnezeu? El este ca Iisus. Iisus este Dumnezeu intr-un trup uman (Ioan 1:14; 14:9).
• Un scurt rezumat
Dumnezeu l-a creat pe om si l-a pus intr-un mediu perfect. Totusi, omul s-a razvratit impotriva lui Dumnezeu si a cazut de la ceea ce El a intentionat sa fie. Dumnezeu a pus intreaga lume sub blestem datorita pacatului, insa imediat a pus in miscare un plan de restaurare a omenirii si a intregii creatii la gloria ei de la inceput.
• Ca si parte a planului Sau de rascumparare, Dumnezeu l-a chemat pe Avraam din Babilon in Canaan (in jur de 2000 de ani i.Cr.). Dumnezeu i-a promis lui Avraam, fiului sau Isaac si nepotului sau Iacov (numit si Israel) ca El va binecuvanta lumea printr-un urmas al lor. Familia lui Israel a emigrat din Canaan in Egipt unde s-a inmultit si a crescut atat de mult, incat a devenit o natiune.
• In jurul anului 1400 i.Cr. Dumnezeu i-a scos pe urmasii lui Israel din Egipt, sub conducerea lui Moise, si le-a dat Tara Promisa - Canaanul, ca sa fie al lor. Prin Moise, Dumnezeu a dat poporului Israel Legea si a facut un legamant (testament) cu ei. Daca ei Ii raman credinciosi Lui si nu urmeaza idolatria popoarelor inconjuratoare, atunci vor prospera. Dar daca Il parasesc si merg dupa idoli, atunci Dumnezeu va distruge natiunea lor.
• Aproape 400 de ani mai tarziu, in timpul domniei lui David si a fiului sau Solomon, Israel a devenit o imparatie mare si puternica. Dumnezeu le-a promis lui David si lui Solomon ca un urmas al lor va domni vesnic.
• Dupa domnia lui Solomon, poporul lui Israel s-a divizat. Zece semintii din nord au fost numite "Israel" si au dainuit in jur de 200 de ani inainte ca Dumnezeu sa-i judece pentru idolatria lor. Asiria l-a luat pe Israel in robie in jurul anului 721 i.Cr. Celelalte doua semintii din sud au fost chemate "Iuda" si au existat separate un pic mai mult, insa in cele din urma, si ei I-au intors spatele lui Dumnezeu. Babilonul i-a luat in robie in jurul anului 600 i.Cr.
• Aproximativ 70 de ani mai tarziu, datorita milei si indurarii Sale, Dumnezeu a adus o ramasita de robi inapoi in tara lor. Capitala Ierusalim a fost reconstruita in jurul anului 444 i.Cr. si Israelul si-a instituit inca o data identitatea nationala. Astfel se incheie Vechiul Testament.
• Noul Testament incepe in jur de 400 de ani mai tarziu, cu nasterea lui Iisus Hristos in Betleem. Iisus era urmasul sau samanta promisa lui Avraam si lui David, Unul care sa implineasca planul lui Dumnezeu de rascumparare a omenirii si de restaurare a creatiei. Iisus Si-a incheiat lucrarea cu credinciosie: El a murit pentru pacat si a inviat din morti. Moartea lui Hristos este baza unui nou legamant (testament) cu lumea. Toti cei care au credinta in Iisus vor fi mantuiti de pacat si vor avea viata vesnica.
• Dupa invierea Sa, Iisus i-a trimis pe ucenicii Sai sa raspandeasca in intreaga lume vestea buna despre viata si puterea Lui de a-i mantui pe oameni. Ucenicii au mers peste tot raspandind vestea buna a mantuirii prin credinta in Iisus. Ei au calatorit prin Asia Mica, Grecia si tot Imperiul Roman. Noul Testament se incheie cu profetia intoarcerii lui Iisus pentru a judeca lumea necredincioasa si a elibera creatia din blestem.

Sursa : gotquestions.org