Spiritul unui popor este definit in primul rand de traditiile populare, de costume si masti, de obiceiuri si credinte stravechi.
Stelian Popa si sotia sa, Elena Popa, participa cu masti populare la targul Piata taraneasca de la MTR. "E foarte multa munca la aceste masti! Intai se croieste masca, apoi se pun ochii, se coase, se umple, incepe montatul, se prind ochii pe dos! Masca se poarta si pe fata, cand se merge la colindat, in zona Moldovei!", ne-a spus Stelian Popa.
O masca populara mare, din blana, costa 150 RON, iar una mica, decorativa, costa 50 RON.
Si mastile populare ocupa un loc important in folclorul si traditiile noastre seculare. Ele se bucura si azi de o popularitate deosebita in randul romanilor. Nefiind consideranta niste simple accesorii, mastile populare reprezinta o lume fantastica, in care rolul mastilor era definitoriu si extrem de important.
Din pacate doar batranii isi mai amintesc traditiile, acestea pierzandu-se in negura vremurilor. Acum sunt confectionate mai mult cu rol decorativ decat ritualic.
Mastile zoomorfe (care infatiseaza animale) si antropomorfe (care infatiseaza omul in diverse ipostaze) fie sugereaza renasterea, fertilitatea, reinvierea vegetatiei sau alte ritualuri de purificare. De exemplu, la cumpana dintre ani, mastile trebuiau sa fie cat mai urate cu putinta ca sa alunge duhurile rele. Capra semnifica moartea anului vechi si venirea anului nou care trebuie intampinat cu bucurie.
Confectionarea mastilor nu a fost niciodata ceva simplu, fiind mai degrabă o arta decat un mestesug. Intai se usca scheletul si pe el incepeau sa se adauge nasul si alte zorzoane, clopoteii alungau duhurile rele, mustata, dintii erau facuti din fasole sau din pene de gasca de curca sau de gaina.
Pentru confectionarea mastilor se folosesc game largi de materiale: blanuri (de oaie, capra, nutrie), lemn, tabla, arama, margele si uneori chiar si boabe de fasole. Se mai adaugau coarne de vita sau de berbec ca sa sperie spiritele rele.
Mastile in traditia populara romaneasca sunt strans legate de sarbatorile de iarna in special. In cadrul obiceiurilor de iarna, masca ocupa un rol primordial. Vatra satului este scena pe care se desfasoara jocurile populare cu masti, spectatori fiind membrii colectivitatii, Moldova fiind zona pastratoare a jocurilor cu masti.