In Tolo, un orasel superb din Grecia, situat la 145 de kilometri de Atena, l-am cunoscut pe grecul Spiro Kantartzis, un cantaret de bouzuki. Pe timpul verii, acesta lucreaza in magazinul tatalui sau, situat pe plaja, mai exact langa Hotelul Aris din Tolo.
Spiro are 38 de ani, a fost casatorit si are un fiu de patru ani.
"Cant la bouzouki din 1997! Si tatal meu canta uneori la bouzuki. Am opt piese si acum astept un raspuns din partea unui producator muzical, pentru a lansa un CD cu muzica mea", ne-a spus Spiro.
Pe piesele sale, Spiro este acompaniat de Elefteris, un bun prieten de-al lui, care canta cu vocea si la chitara.
Acesta mai are un frate, de profesie sociolog, care lucreaza si el pe timpul verii in magazinul situat pe plaja din Tolo.
Pe terasa casei sale, am ascultat cateva piese semnate de Spiro, in timp ce ii faceam cateva fotografii acestuia, acompaniat de instrumentul la care tine atat de mult: bouzouki.
Pe veranda casei sale, m-a impresionat colectia sa de obiecte mici, din bronz. cu motive grecesti. I-am spus ca si eu colectionez asemenea obiecte din bronz, adunate din calatoriile mele prin diverse locuri din Grecia.

Ce este bouzouki

Instrumentul este des intalnit in Grecia si Cipru, dar si in alte tari balcanice.
Bouzouki are un corp oval si o tastiera (grif) foarte lunga. Partea frontala a cutiei de rezonanta este de obicei plata si de cele mai multe ori este ornamentata cu sidef. Timbrul instrumentului este metalic, percusiv. Sunt folosite corzi duble, acordate astfel: re, la, fa, do; corzile pereche sunt foarte putin dezacordate intre ele pentru a da un sunet amplu.
Mi-as dori sa revin intr-o zi in Tolo si sa ascult, la una dintre taverne, CD-ul pe care il va lansa, cu siguranta, intr-o buna zi, Spiro Kantartzis.
Si grecii, ca si noi, trec prin criza economica. Aceasta ne afecteaza nu numai pe noi, romanii, dar si pe ei.
Daca inainte aici era plin de englezi, acum, in Tolo, vin mai mult romani si nemti, cu un nivel econimic mediu. Si nu multi dintre ei isi permit sa cumpere lucruri scumpe din Tolo.
Tatal lui Spiro, Michael Kantartzis, este specialist in domeniul politicii. Pe timpul verii, se ocupa de acest magazin intitulat The Shop On The Beach (Magazinul de pe plaja), iar toamna si iarna, pentru a putea supravietui, are o afacere in comertul cu portocale. Am aflat de la el ca vinde portocale si la unul dintre magazinele din Romania.