Palatul Parlamentului este legat de principalele institutii ale statului prin 20 de kilometri de catacombe. Aceste secrete ale Palatul Parlamentului si ale Bucurestiului au fost dezvaluite pentru Libertatea de colonelul in rezerva Nicolae Kovacs.
"Ceausescu voia sa demonstreze prin Palatul Parlamentului (Casa Republicii) ca e cel mai tare conducator din blocul socialist. Si a reusit", spune colonelul in rezerva Nicolae Kovacs (82 de ani), omul care a condus partea cea mai secreta a lucrarilor de la Casa Republicii.
Kovacs, absolvent al sectiei de constructii speciale din Academia Militara, a avut comanda celor 12.000 de militari rezervisti care au lucrat la acest edificiu gigantic. Colonelul dezvaluie ca in Palatul Parlamentului sunt 5.000 de incaperi si ca in subteran exista 7 etaje, ultimul fiind ocupat de buncarul antiatomic al lui Ceausescu, o incinta cu pereti din beton de 1,5 metri grosime, acoperiti cu o placa de eclatare, care nu poate fi penetrata de radiatii.
Adapostul e compus din sala principala, adica punctul de comanda - cartierul general care trebuia sa aiba legaturi telefonice cu toate unitatile militare din Romania - si mai multe apartamente de locuit, destinate conducerii statului, in caz de razboi.
"Sala principala urma sa fie dotata cu o masa mare in mijloc si pe pereti, cu un sistem de harti ale Romaniei, in relief. Pentru ventilatie s-au adus pompe suedeze, cu filtre speciale, care au fost incastrate in pereti. Aveam vreo 12 camere mari cu filtre de rezerva, stivuite pe rafturi. Acestea au fost singurele componente straine din Casa Poporului", ne-a declarat Kovacs.
Ca ofiter superior specializat in constructii speciale, Kovacs a lucrat la tot ce inseamna pasaje secrete realizate in timpul lui Ceausescu.
"Este vorba de aproximativ 20 de kilometri de tuneluri realizate in asa fel incat sa se poata circula prin ele cu masini cu motor electric. Tunelurile principale leaga Palatul Cotroceni de Academia Militara, pe aceasta de Palatul Parlamentului, iar de aici pleaca doua tuneluri mari: unul spre fostul Comitet Central (actualul Minister de Interne din Piata Revolutiei - n.r.) si unul spre actualul Minister al Apararii. Cele dinspre Piata Revolutiei sunt intrerupte din loc in loc de usi de sapte tone greutate fiecare, pentru a inchide etans zona in caz de necesitate. Au fost inglobate in acest sistem si catacombele mai vechi, realizate in perioada interbelica, cum e cea din zona Cotroceni, a lui Carol al II-lea. Sunt si multe tuneluri secundare, cum e cel dintre Palatul Parlamentului si statia de metrou Izvor, care probabil ca vor fi folosite, la un moment dat, pentru utilitati publice", ne-a explicat colonelul Kovacs.
Unele catacombe, tinute secrete pana acum - mai precis cele situate in zona Pietei Victoria -, vor fi amenajate pentru parcaje subterane.
Al doilea buncar al lui Ceausescu... a fost inceput de Hitler
Concomitent cu santierul de la Casa Republicii, Kovacs a lucrat si la cladirile "speciale" din apropiere, actualul Hotel Marriott si Ministerul Apararii. "Pe locul ales pentru minister era deja un buncar cu un planseu din beton de 1,2 metri grosime, construit de nemti prin 1942. De acolo, armata germana dislocata in Romania avea legatura telefonica directa cu Hitler. Am incercat sa demolam acea structura, dar era prea greu si am hotarat sa o inglobam in noul imobil. Asa a devenit constructia lui Hitler al doilea buncar antiatomic al lui Ceausescu, care nu este sub Casa Poporului, cum s-a spus mereu, ci, repet, sub Ministerul Apararii", a detaliat Nicolae Kovacs.
Palatul Parlamentului este pe locul doi in lume ca marime
Casa Republicii, astazi Palatul Parlamentului, este pe locul doi in lume ca marime, dupa Pentagon, si are 86 de metri inaltime, de la nivelul solului, si inca 90 de metri sub pamant. Face parte din zona sistematizata de Ceausescu, in care sunt cuprinse Ministerul Apararii, Hotel Marriott, Casa Radio, Casa Academiei si Bulevardul Unirii