Senatoarea Doina Elena Federovici a sustinut o declaratie politica intitulata: Neamul este etern prin Cultul Eroilor. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Am ales ca titlu al acestei declaratii spusele lui Nicolae Iorga deoarece maine celebram Ziua eroilor, o sarbatoare dedicata eroilor cunoscuti si necunoscuti, cazuti in lupta de-a lungul veacurilor pentru credinta, libertate, dreptate, pentru apararea si reintregirea neamului. Cinstirea celor care si-au dat viata pentru aceste sfinte idealuri se savarseste de aproape un secol, inca din 1920, cand s-a stabilit ca Ziua Eroilor sa fie sarbatorita cu prilejul Zilei Inaltarii Domnului Iisus Hristos, data decretata sarbatoare nationala a poporului roman, Romania fiind primul stat care i-a asimilat pe eroii straini celor nationali.
Prin Decretul Consiliului de Stat nr.117/1975, eroii patriei au fost comemorati pana in 1995 in data de 9 mai, Ziua Independentei de Stat a Romaniei si Ziua Victoriei impotriva fascismului. La propunerea Patriarhiei Bisericii Ortodoxe, la data de 30 mai 1995, prin Legea nr. 48, Parlamentul Romaniei a proclamat sarbatorirea Zilei Eroilor odata cu Inaltarea Domnului Iisus Hristos, revenindu-se dupa 75 de ani la traditia din perioada interbelica.
Acest eveniment marcheaza, in fiecare an, ziua cand sunt comemorati cei cazuti in razboaie in marile conflagratii mondiale dar si cei morti in Razboiul de Independenta. Cinstirea memoriei celor care s-au jertfit pentru Romania, protejarea mormintelor eroilor romani, sunt datorii sacre ale statului si ale fiecarui cetatean. Exista, de asemenea, traditia de a respecta mormintele cetatenilor straini cazuti pe teritoriul tarii, indiferent daca au fost aliati sau inamici.
Pomeniti la toate liturghiile, eroii neamului au parte de o atentie deosebita din partea tuturor. E ziua cand ne inclinam fruntile si rostim o rugaciune pentru sufletele celor care au pierit departe de cei dragi, dar pentru o cauza draga. Poate n-ar fi rau sa o facem mai des, deoarece avem azi o tara intreaga, traim liberi si in pace pentru ca ei si-au dat viata. Le datoram mai mult decat recunostinta, le datoram existenta noastra ca neam, ca tara, ca individ. Sa nu le uitam jertfa, sa le cinstim memoria si, mai ales, sa avem grija sa nu uitam principiile care i-au manat pe ei in lupta: credinta, libertate, dreptate!
Si pentru ca in acest an, de Ziua Eroilor, praznuim doua sarbatori imparatesti, Inaltarea Domnului si Sfintii Imparati Constantin si mama sa Elena, voi incheia cu salutul crestinesc: Hristos S-a Inaltat! si cu urarea de La multi ani! tuturor celor care poarta numele Sfintilor Imparati.