In Adevarul a aparut, in urma cu ceva timp, un articol scris de Ionela Stanila si intitulat: Unicat. Muzeul Dunarii de Jos, singurul din Europa care detine o colectie de arta preistorica. Spicuim cele mai importante fragmente din acest articol.
Muzeul Dunarii de Jos adaposteste o adevarata comoara si este singurul din Europa care detine peste 1.000 de piese din colectiile ARTA PREISTORICA. Toate obiectele au circulat prin America, Elvetia, Anglia si Grecia.
Muzeul Dunarii de Jos a fost infiintat in anul 1951 si se mandeste cu pretioasele colectii. Dupa multi ani de incercari acestea au putut fi admirate si de straini.
- Din anul 1980 am incercat sa le trimit in toata lumea pentru ca avem cu ce sa ne mandrim, insa abia recent am reusit sa fac acest lucru, a explicat Marian Neagu, directorul Muzeului Dunarii de Jos.
Muzeul Dunarii de Jos Calarasi detine in colectie unul dintre cele mai valoroase obiecte istorice din tara: o cupa rituala, datand din mileniul al V-lea i.Chr., atribuita comunitatilor Boian-Giulesti. Cupa rituala, piesa de rezistenta Piesa a fost descoperita in situl arheologic de la Galatui-Movila Berzei, din judetul Calarasi, intr-o locuinta-sanctuar datata in neoliticul final dunarean. Cupa cu picior reprezinta, prin maniera de ornamentare si semne, una dintre cele mai importante descoperiri ale neoliticului european, o culme a creatiei geniului uman al mileniului V inainte de Christos. Cupa rituala dateaza din mileniul al V-lea i.Chr., atribuita comunitatilor Boian-Giulesti din neoliticul final al Dunarii de Jos.

Cea mai importanta descoperire

- Piesa a fost descoperita in situl arheologic de la Galatui-Movila Berzei, intr-o locuinta-sanctuar datata in neoliticul final dunarean. Cupa cu picior reprezinta, prin maniera de ornamentare si semne, una dintre cele mai importante descoperiri ale neoliticului european, o culme a creatiei geniului uman al mileniului V inainte de Christos, a precizat Marian Neagu, managerul Muzeului Dunarii de Jos

Au uimit lumea

Aceste piese deosebite care au uimit lumea dateaza din mileniul V i.Christos, lucru care le face speciale si foarte valoroase. Din colectiile ARTA PREISTORICA fac parte statuete care reprezinta zeitati, canoane care reprezinta ceva care se repeta intr-o civilizatie sau alta, dar cu valoare de simbol si piese din ceramica luxurianta. Piesele si chiar statuetele au fost facute din lut, aur , cupru sau os.

Santierele dunarene

Piesele provin de pe santierele dunarene sau adiacentele fluviului cum ar fi: comuna Gradistea, satul Coslogeni, satul Galatui - lacul Movila Berzei, comuna Mariuta - lacul Mostistea.
- Putine popoare au o istorie impresionanta ca a noastra, de aceea si interesul crescut al mai multor state pentru a le expune, a mai adaugat Marian Neagu, directorul Muzeului Dunarii de Jos.