Porniti pentru a treia oara pe "Drumul lung spre Cimitirul Vesel", mai multi de iubitori ai Maramuresului in general si ai Sapantei in special (carora li s-au adaugat o serie de speĀ­cialisti din mai multe domenii, reuniti intr-un grup tematic de lucru ale carui scopuri sunt promovarea si valorificarea patrimoniului cultural si natural - inclusiv turismul rural) au poposit de curand in celebra comuna in care pana si moartea este luata peste picior.
Dupa o serie de discutii, dezbateri si vizite la fata locului, s-a constatat ca in Sapanta nu doar cimitirul sau casele vechi, din lemn, ramase din pacate foarte putine, trebuie protejate, ci si o alta inestimabila avere, si anume talentul si mestesugul mesterilor populari. Unul dintre "brandurile" Sapantei (caci nu doar marile case de moda se pot lauda cu asa ceva, ci, iata, si arta populara) este Maria Zapca, care tese covoare, face cergi, camesi, zgardane (celebrele "bijuterii" maramuresene care arată ca niste minunate zgarzi cu margele), costume populare, traistute si cate si mai cate alte lucruri.
Desi casa ei este oarecum pitita pe o strada laturalnica neasfaltata, multi turisti din categoria cunoscatorilor gasesc totusi drumul spre atelierul Mariei Zapca, pe care o pot afla tot timpul anului tesand la "teara" (adica la razboiul mostenit de la mama si bunica ei). Maria Zapca este nelipsita de la targurile mesterilor populari din Bucuresti si din alte orase, ba inca de cateva ori a reprezentat arta populara romaneasca si peste hotare.
Si ca CV-ul ei sa fie complet, trebuie sa amintim faptul ca lucrarile ei au fost folosite de designerul francez Philippe Guilet in colectia de haute couture inspirata din arta populara romaneasca, "100% ro".


Papusi imbracate ca femeile din Sapanta, la targul de la Universitate

Maria Zapca face straie populare si pentru papusi. Unele dintre aceste papusi, de toate marimile, le gasiti la vanzare si in casuta ei, de la targul de Craciun organizat la Universitate in aceasta luna.
"Prin aceste papusi aratam portul popular romanesc! Asa cum sunt imbracate papusile mele, asa sunt si femeile din Sapanta imbracate", ne-a spus Maria Zapca.