Maria Zapca si sotul ei participa la targul de produse traditionale si al mestesugarilor organizat la Universitate in luna decembrie.
Maria Zapca este mester popular la Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale.
"La targul de la Universitate am adus gubite de dama si de barbat, din lana 100% - la 500 RON, traistute din lana pentru mers la colindat, ciorapi din lana - la 20 RON, cergi din lana - 180 RON serul (1 de pat si 2 de fotolii), camasi traditionale din lada de zestre (care au peste 100 de ani vechime), covorase din lana - la 100 RON, batice din lana - la 25 RON, manusi din lana - la 25 RON perechea, manecari (se pun la camasi, la baieti), siraguri din margele lucrate manual - la 30 RON, bratari din margele - intre 10 - 15 RON, zgardane (de pus la gat) - 10 RON", ne-a spus Maria Zapca.
Tot la standul ei puteti gasi si: coliere din ametist si margele - 20 RON, cerge - 150 RON, costume populare din Sapanta - de la 200 RON in sus", ne-a spus Maria Zapca din Maramures.
Am intalnit-o pe aceasta lucrand la bratari din margele. I s-au comandat pentru un eveniment 100 de bratari din margele!
"Camasile, vesta de lana, ciorapii si traistutele sunt cele mai cautate! Au venit si strainii si au cumparat de la mine. Zilele trecute, a venit un jucator de culoare de la echipa Rapid si a cumparat obiecte traditionale de la noi. Iar un turist irlandez a cumparat o multime de obiecte!", a mai spus Maria Zapca.
"Tot ce am invatat incerc sa pastrez din mosi stramosi! Am lucrat pentru Philippe Guilet colectia 100%.ro, in urma cu doi ani. Am facut pentru el o fusta de 63 de cm lungime si 44 de plise", a mai spus Maria Zapca.
Maria Zapca este nelipsita de la targurile mesterilor populari din Bucuresti si din alte orase, ba in de cateva ori a reprezentat arta populara romaneasca si de peste hotare. Si ca CV-ul ei sa fie complet, trebuie sa amintim faptul ca lucrarile ei au fost folosite de designerul francez Philippe Guilet in colectia de haute couture inspirata din arta populara romaneasca, "100% ro".