hotinfo.ro informeaza: Decizie ISTORICÄ‚ in lumea crestina: Pastele va fi sarbatorit in aceeasi zi
Decizie istorica pentru crestinism. Arhiepiscopul de Canterbury, liderul Bisericii Anglicane, a declarat ca poarta discutii cu Papa Francisc si Patriarhul Tawadros al II-lea, care conduce Biserica Ortodoxa Copta din Alexandria, pentru ca Pastele sa fie sarbatorit in aceeasi zi a fiecarui an, punand astfel capat uneia dintre cele mai mari dispute dintre confesiunile crestine.
Liderul Bisericii Anglicane a anuntat, la finalul unei intalniri cu episcopii din subordinea sa, ca negociaza deja cu Papa Francisc si Tawadros al II-lea pentru fizarea Pastelui, astfel incat cea mai importanta sarbatoare crestina sa nu mai aiba data variabila si sa fie marcata in acelasi timp de adeptii tuturor cultelor crestine, transmite BBC.
In prezent, crestin-ortodocsii stabilesc data Pastelui in functie de fazele lunii, dupa indicatiile lasate in urma primului Sinod Ecumenic, in anul 325. Atunci, liderii crestinilor au stabilit ca Pastele sa fie sarbatorit in functie de Echinoctiul de Primavara (21 martie). Mai exact, in prima duminica dupa prima luna plina aparuta dupa Echinoctiu. Daca prima luna plina apare intr-o duminica, atunci Pastele se sarbatoreste peste o saptamana, nu in acea zi â€" regula impusa la inceput pentru ca sarbatoarea crestinilor sa nu coincida cu Pastele iudeilor.
Arhiepiscopul de Canterbury si-a exprimat increderea ca schimbarea va avea loc in urmatorii 5-10 ani, inainte de pensionarea sa. Daca va fi acceptata, modificarea va fi una dintre cele mai importante pentru confesiunile crestine din ultimele sute de ani. Ideea nu este deloc una noua. Papa Francisc a mai discutat despre posibilitatea fixarii Pastelui inca de anul trecut, la o reuniune cu arhiepiscopi catolici din intreaga lume. Atunci, Papa Francisc a declarat ca trebuie sa gasim o solutie, potrivit Catholic News Agency. Liderii cultelor crestine incearca inca din secolul al X-lea sa armonizeze data la care crestinii sarbatoresc Pastele, dar si sa o fixeze, insa fara succes.