La Centrul de Cultura Arhitecturala din strada Jean Louis Calderon nr. 48 a avut loc vernisajul celei de-a saptea expozitii personale a pictoritei-arhitect Maria Sumanaru Pavelescu . Expozitia poate fi vizitata timp de doua saptamani, intre 18 si 31 martie 2015. La vernisaj au participat numerosi iubitori de arta, prieteni ai artistei.D-na Irina Cajal-Marin, doctor in istoria artei, critic de arta reputat, Subsecretar de Stat la Ministerul Culturii, a rostit un cuvant de prezentare, pe care il puteti citi in continuare.
Dragi prieteni,
Pentru mine este a patra expozitie personala pe care o deschid distinsei arhitecte, pictoritei, intr-o definitie artistei Maria Sumanaru Pavelescu, iar pentru Domnia sa este a saptea manifestare, a saptea expozitie personala.
Stim cu totii ca artista noastra a avut un an ingrozitor de rau din punctul de vedere al sanatatii, a trecut cumpene cu mult curaj si mai ales cu o nobila demnitate si, impreuna cu ea, multumim Celui de Sus si Doctorilor - care stiu ca sunt aici, acum. Deci, in acest an atat de dificil, dupa o indelungata perioada de gestatie stilistica, artista Maria Sumanaru Pavelescu se simte ca o mare campioana, pregatita pentru aceasta importanta confruntare de mare amploare cu voi publicul ei drag.
Lista de lucrari - 37 la numar - consemneaza alaturi de peisaje, cladiri, monumente europene, evreiesti, naturi moarte tratate cu dezinvoltura, cu cromatica delicata, cu tonuri de albastru, gri, cu acel galben al fericirii evocand mitul varstei de aur, o natura edenica pe care o identifica de multe ori cu o perpetua hipnoza.
Acum trei zile am vizitat-o acasa pe d-na Sumanaru, caci am vrut sa vad ce-a realizat pentru deschiderea acestei minunate expozitii, si am fost impresionata de aceasta noua schimbare, un stil nou, o simplificare a formelor, o reducere la esenta a elementelor compozitionale si de factura, insotita de inserarea discreta a unor citate stilistice din marile epoci ale Istoriei Artelor.
Pictura puternic personala a d-nei Maria Sumanaru se evidentiaza cu totul exceptional in actuala expozitie, putem spune spontaneitate, sinceritate, personalitate, prospetime si echilibru. O infatisare subtila de arta si frumos. Tablourile ei - surpriza de spiritualitate si de inalta savoare artistica in genul unei simfonii de Stravinski, de aceea tablourile ei nu trebuie descrise, ci trebuie sa fie vazute.