Festivalul Intercultural de Traditie Maramureseana "Drumul lung spre Cimitirul Vesel" revine in perioada 12 - 16 august la Sapanta.
Intregul festival este conceput astfel incat sa puna Maramuresul pe harta turistica si culturala a Europei. Editia de anul acesta include concerte de muzica traditionala si simfonica, ateliere de mestesugarit, degustari de produse locale si vizite in casele mesterilor din Tara Maramuresului. Initiat de irlandezul Peter Hurley, festivalul este realizat anul acesta cu finantare UE prin Programul Operational Regional si este sprijit financiar si de compania Cris-Tim, care acopera parte a cheltuielilor neeligibile ale proiectului.
Mesteri vestiti din Tara Maramuresului isi vor deschide casele pentru a arata turistilor atelierele in care creeaza obiecte rare, lucrate cu migala si suflet. Muzicienii traditionali se vor intalni pe pajistea festivalului. Suita "Vocile din Cimitirul Vesel" va rasuna din nou in locul care a inspirat-o, Cimitirul Vesel din Sapanta, in interpretarea a 120 de muzicieni din Romania, Irlanda, Scotia si Spania. Celebrul compozitor irlandez Shaun Davey va oferi publicului, pe pajistea festivalului o colectie de compozitii clasice in prima auditie, in interpretarea unui grup orchestral si coral coordonat de David Brophy, dirijorul principal al Orchestrei Simfonice Nationale a Irlandei, Filarmonica din Dublin.
"Vin dintr-o tara care pretuieste traditiile pierdute. Aici am gasit traditie vie, oameni adevarati care traiesc dupa un ritm stravechi, adevarate comori ce merita cunoscute si pretuite de intreaga lume, oameni care te incarca pozitiv cand ii cunosti si te forteaza sa iti rearanjezi scara de valori. Prin acest festival incercam sa promovam aceste valori autentice, sa atragem atentia asupra lor." - declara Peter Hurley, directorul si initiatorul festivalului, devenit intre timp cetatean de onoare al Sapantei, calator prin Romania si autor al cartii "Drumul crucilor". "Am regasit valorile Cris-Tim in demersul lui Peter Hurley de a oferi publicului nu numai traditie autentica maramureseana, dar si tot ce e mai bun in oameni, incepand cu el. Consideram festivalul unul dintre cele mai importante evenimente de promovare a satului romanesc in adevarata sa splendoare si ne bucuram sa il sustinem." - declara Radu Timis, presedintele Cris-Tim. Festivalul Intercultural de Traditie Maramureseana "Drumul lung spre Cimitirul Vesel" are ca scop cresterea turismului stationar in zona, conservarea traditiilor si a mestesugurilor traditionale si expunerea culturii traditionale in context european. Dupa debutul din 2010, finantat exclusiv cu fondurile proprii ale lui Peter Hurley, in 2014 festivalul se bucura de finantare europeana, prin Programul Operational Regional 2007-2013. In plus, anul acesta, se adauga si sprijinul Cris-Tim, companie care la randul sau sustine si promoveaza valorile traditionale romanesti, dand dovada si in acest context de responsabilitate sociala. Sapanta este probabil cel mai faimos sat din Romania, dar devine cu acesta ocazie un simbol pentru cele 12.000 de sate romanesti, fiecare dintre ele avand specificul lui, personalitate proprie, trecut si viitor.
Programul festivalului este urmatorul: 12 - 14 august - Harta comorilor vii - turistii sunt invitati sa viziteze mesterii vestiti ai Tarii Maramuresului; 14 august, Cimitirul Vesel - suita simfonica "Vocile din Cimitirul Vesel" de Shaun Davey, interpretata de un grup de 120 de muzicieni din Romania, Irlanda, Scotia, Spania;15 august, pajistea festivalului - intalnirea mesterilor; muzicieni traditionali din Maramures sustin recitaluri acustice; concert simfonic in premiera absoluta, creatii de Shaun Davey, in interpretarea unor grupuri corale si orchestrale de 120 de muzicieni;16 august - Seminar despre abordari inovatoare de promovare a turismului. Cu o istorie de peste 20 de ani, Cris-Tim este liderul pietei romanesti de mezeluri, oferind intotdeauna consumatorilor sai produse sigure, proaspete si savuroase, realizate cu ajutorul celor mai moderne tehnologii de procesare si prin sistemele de management al sigurantei alimentului (ISO 22000:2005), al calitatii produselor (ISO 9001:2008) si al protectiei mediului (ISO 14001: 2004).
Pentru al saselea an consecutiv, in 2013, Cris-Tim a primit titlul de Trusted Brand la categoria produse din carne, in urma celui mai important studiu de piata asupra consumatorului in Europa, realizat de revista Reader’s Digest in 15 tari, printre care si Romania.De asemenea, Cris-Tim a ocupat locul 8 in "Top 50 cele mai puternice branduri romanesti in 2013", clasament ce are la baza studiul realizat de compania de cercetare Unlock Market Research pentru revista Biz.